Aanraking

Huidhonger: waarom aanraking zo belangrijk is

Merk je dat je behoefte heb aan fysiek contact? Dat is ook niet zo gek, want we hebben bijna twee jaar zonder contact geleefd, met uitzondering van je gezin. Fysieke aanraking maakt een bepaald gevoel in je los dat moeilijk is om te beschrijven. Na een lange periode mogen we dat gevoel weer ervaren. Dat kan even wennen zijn. UB Touched kan je helpen.

Je eigen gevoel

Tijdens de maatregelen konden we niet vrijuit leven. We werden geleefd door de restricties, wat het lastig maakte om tijd te nemen voor ons eigen gevoel. En dat terwijl de balans tussen wat we denken en voelen ons juist zo krachtig maakt. Nu we na een lange tijd weer iedereen mogen aanraken, is dat misschien wennen.

Primaire levensbehoefte

Je kan aanraking ook wel vergelijken met zuurstof en voeding: het is een primaire levensbehoefte. Fysiek contact is een soort van erkenning van je bestaan, je doet er toe. Bewuste en positieve aanraking doet een mens zoveel goed. Er komen bepaalde stofjes los wanneer er sprake is van aanraking. Onder andere de hormonen oxytocine, dopamine en endorfine. Het raakt een diepe laag in je bestaan.

Gebrek aan gezelligheid

Inmiddels is er gelukkig weer meer ruimte voor contact. Want anderhalve meter afstand houden tot de medemens is niet wat we zijn gewend, maar het is nog erger om continu afstand van je familie en vrienden te moeten houden. Wij mensen zijn sociale wezens en voor ons is aanraking een levensbehoefte. Gebrek aan fysiek contact is dan ook voor velen zwaar, zelfs in een samenleving waar op dit moment heel veel gebruik wordt gemaakt van ‘online’. Afstand is een grote beperkende factor op het gebied van communicatie, van oprechte aandacht.

Heb jij behoefte aan lichamelijk contact? 

Heb je het gemist?

Door corona is het welbekende ‘huidhonger’ een belangrijker onderwerp geworden in ons leven. Het belang dat we hebben om mensen aan te raken is iets wat we niet moeten onderschatten. Vooral in het begin van de crisis hebben we het gemis van fysieke troost door middel van een knuffel of geruststelling heel erg ervaren. Wat eerst zo gewoon leek, werd snel abnormaal en is misschien nog steeds een beetje onwennig.

Echt contact

Als je in contact staat met elkaar, face-to-face, is er veel meer ruimte voor diepgaande en waardevolle gesprekken. Wanneer je (lichamelijk) contact hebt met anderen geeft dat een gevoel van voldoening. Je voelt je completer, er is meer persoonlijke aandacht voor je. Je mag daarnaar verlangen, dat is heel menselijk. Zou je willen weten hoe je de fysieke aanraking weer kan gaan oppakken? UB Touched kan je hierbij begeleiden, zodat jij je weer toe kan geven aan lichamelijk contact.

Datum: 24 april 2022