sieraden

Meest gestelde vragen over sieraden

Sieraden worden door iedereen gedragen de één heeft een trouwring de ander draag 5 verschillende vintage ringen. Voor iedereen is er een sieraad die bij hem of haar past. Het is alleen nog wel lastig om te bepalen welke kleur sieraad het beste bij jou past. Goud of zilver? Daarom is in deze blog te lezen hoe je erachter kunt komen welke kleur bij jou past. Verder is er te lezen hoe je jouw sieraden het beste schoon kunt maken en hoe je weet of je echt goud koopt of niet? Lees snel de blog om de antwoorden te lezen op deze vragen.

Welke kleur past bij jou, goud of zilver?

De ene draagt het liefst zilver en de ander goud, maar als je twijfelt en zeker wilt weten dat het de juiste kleur is kun je er op verschillende manieren achter komen. Want er is een kleur dat beter staat bij de ondertoon van je huid. Daarom is het handig om als allereerst uit te zoeken of je een warme of koele ondertoon hebt. Als je van het strand komt en je hebt een zongebruinde glow op je huid, dan heb je een warme ondertoon. Als je na een dag strand verbrand thuis komt, dan heb je juist een koele ondertoon. Door naar je aderen te kijken kom je ook te weten wat jou beter staat, goud of zilver. Het beste is om je pols of elleboog eens van dichtbij te bekijken. Zijn de aderen vooral blauw dan heb je een koele ondertoon en passen zilveren sieraden het beste bij jou. Als de aderen meer een groene kleur hebben dan heb je een warme huid en passen gouden sieraden het beste bij jou. Een andere manier om erachter te komen wat jou het beste staat is door te kijken naar je eigen kledingkast. Door te kijken welke kleuren er het meeste bij jou in de kas liggen kun je ook al bepalen wat jou het beste staat. Als je vooral kleuren zoals rood, oranje, geel en bruin in je kast hebt hangen dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon en staan gouden sieraden jou het best. Maar heb je vooral kleding in de kleuren blauw, groen, paars en roze, dan past zilver jou als gegoten. Verder kun je kijken naar de kleur van je haar en ogen. Bij blauwe ogen, groene ogen en licht haar past zilver het beste, omdat jouw huid een lichte ondertoon heeft. Als je bruine ogen en donker haar hebt dan staat goud jou beter, omdat jouw huid waarschijnlijk een warme ondertoon heeft.

Hoe maak je sieraden schoon?

Je sieraden kunnen na enige tijd hun glans verliezen door vuil of beschadigingen. Verder kan goud ook sneller verkleuren dan zilver, maar zilvere sieraden worden sneller dof. Het is belangrijk om de juiste schoonmaakmiddelen dan te gebruiken. Zilveren sieraden kunnen na een tijd doffer of een donkerder worden. Dit is een natuurlijke reactie tussen het zilver en zuurstof en het dragen van de sieraad. Het is dus heel normaal, waardoor er geen paniek nodig is. Zilveren sieraden kun je op verschillende manieren schoonmaken. Zo kun je een zilverpoetsdoekje of zilverpoets gebruiken wat je kunt kopen bij de drogist of online. Door je sieraden onder te dompelen in het zilverpoets en daarna in een bakje water onderdompelen. Hierna kun je de zilveren sieraden oplaten drogen, waarna ze eruit zien als nieuw. Of je poetst je sieraden op met een speciaal zilverpoetsdoek. Ook het gebruik van tandpasta is mogelijk. Door de tandpasta te wrijven over de sieraad. Die je daarna schoon wrijft met een schone, droge en zachte doek. Gold plated sieraden verdienen wat extra liefde omdat ze heel gevoelig zijn. Gold plated sieraden kun je het beste schoonmaken met een zachte droge doek, zodat de glans dan terugkomt. Gouden sieraden zoals een gouden armband moet je erg mee oppassen als het geen edelstenen of diamanten heeft dan moet je het op een andere manier schoonmaken. Als het sieraad geen diamanten heeft dan kun je het schoonmaken met groene zeep. Als er wel diamanten of edelstenen in zitten dan kun je het schoonmaken met een sopje van afwasmiddel. Maar er zijn ook vloeibare sieradenreiniger op de markt waardoor je niet een sopje hoeft te maken. Verder kun je de gouden kettingen, armbanden, oorbellen of broches ook naar de juwelier brengen, zo weet je zeker dat ze goed schoon worden en niks mis gaat.

Hoe weet je of het echt goud is?

Als het echt goud is dan zou er een merkteken op het gouden sieraad moeten staan. Door met een vergrootglas te kijken kun je de merktekens zien, want ze zijn erg klein. Als je met het blote oog kijkt dan lijkt het op een vlekje. Door met een vergrootglas te kijken weet je welke nummers er staan. Bijvoorbeeld 585 betekent dat het 14 karaat goud is, wat inhoudt dat er 585 eenheden goud op de duizend in zitten. De andere 415 eenheden zijn gemaakt van een zilver en klein beetje koper. Alleen deze methode is niet handig om als enige methode te gebruiken. Zo kun je ook kijken naar verkleuringen. Als er op de afgesleten stukken een andere kleur naar boven komt dan is er een laagje goudkleur aangebracht over een ander soort metaal. De sieraden kunnen ook na enige tijd een beetje groen uitslaan dan heb je te maken met nepgoud. Verder is het beste om je gouden sieraden te kopen bij een erkende juwelier. Hierdoor loop je het minste risico om een nep gouden sieraad te kopen. Als je via internet een sieraad koopt dan moet je er erg mee opletten want veel sieraden worden als echt verkocht, maar zijn eigenlijk nep. Als er heel weinig geld wordt gevraagd voor een echt gouden sieraad dan is het vaak te mooi om waar te zijn.

Datum: 04 juni 2021