nee-zeggen

Bang om nee te zeggen? Je riskeert een burn-out

Nee zeggen kan je leren. Alinda moest wel. Op kantoor bereidde zij elke nauwkeurig voor, terwijl anderen met de eer streken. Ze werkte oververmoeid door tot diep in de avond, terwijl haar collega’s aan de champagne zaten met een klant. En daarnaast woonde ze samen met een man die toevallig nooit geld had als de rekeningen kwamen. Hij maakte de blits met een auto die zij betaald had en strooide met dure cadeaus van haar geld.

Waarom kan ik geen nee zeggen?

Bij Alinda lijkt het erop dat ze in een patroon vast zat dat in de loop der jaren ingesleten was. Natuurlijk hield ze het niet vol. Ze kreeg een burn-out en kwam overspannen thuis te zitten. Dit had niet alleen te maken met haar (werk)omgeving, maar vooral met haar karakter. Eigenschappen die bij haar en anderen een rol spelen zijn:

  • Te veel verantwoordelijkheidsgevoel. Laat de verantwoordelijkheid liggen waar hij thuishoort.
  • Perfectionisme. Je neemt alles op je, omdat je denkt dat anderen het niet goed genoeg doen.
  • Iedereen tevreden willen houden. Dit is nog nooit iemand gelukt.
  • Angst. Je bent bang om werk en relaties te verliezen als je een keer nee zegt. Helaas gaan ze steeds verder over je grenzen.
  • Ook geld kan een grote rol spelen. Als zelfstandige voel je je misschien gedwongen om elke opdracht aan te nemen om je bedrijf draaiende te houden. Als je te veel opdrachten aanneemt die niet bij je passen, wordt het tijd voor een loopbaanadvies.

Via de Arboarts in een coachingstraject

Toen Alinda bij me kwam, besefte ze dat de oorzaak van haar overspanning niet alleen bij haar werk en haar vriend lag. Het lag ook bij haarzelf, maar zij had in haar thuis- en werkomgeving nooit steun gekregen. Deze steun krijgt ze nu in de vorm van loopbaancoaching en een traject voor persoonlijke ontwikkeling. Nu pas leert ze grenzen stellen en nee zeggen.

De druk is in elk geval weg. Ik heb nu zelf controle

Hoe gaat het nu met Alinda?

Alinda werkt weer parttime. Ze is nog steeds samen met haar vriend. Ze vertelt: ‘Ik ben eigenlijk blij dat ik vastliep, want zo kon het niet langer. Ik schiet nu niet meer meteen in de stress als iemand iets aan me vraagt. Ik antwoord dan zoiets als: ‘Ik laat het je morgen weten, kan ik hier later op terugkomen, ik bel je na het weekend op, etc.’ Op deze manier win ik tijd en kan ik in mijn eigen tempo rustig nadenken over het verzoek. Mijn vriend was eerst niet blij met mij. Zijn vrienden bleven weg omdat hij niet meer de grote jongen kon uithangen met mijn geld. Ik zie wel hoe het gaat. De druk is in elk geval weg. Ik heb nu zelf controle.’

Contact en werkwijze coaching

Leer ook om grenzen te stellen en de controle over je leven in eigen hand te nemen. Neem gerust contact met me op als je meer wilt weten over mij en mijn werkwijze.

Datum: 21 februari 2022