winter

Ouderwets aan de winter ontsnappen

Sluit je ogen en denk eens terug aan het moment dat je moeder of oma een zware, dampende pan op tafel zette. Vanaf het moment dat je de pan hoorde pruttelen ‘s ochtends, keek je hier al naar uit. Je maag rommelde, zeker na een koude dag buiten schaatsen op een slootje, of een middag wandelen in het bos. Eindelijk ging dan de deksel van de pan open. Je rook een samenspel van geuren: gebakken ui, gesmolten boter en gebraad vlees, samen met een kruidige vleug van laurier, tijm, en kruidnagel. Mmm…

Goede stoofschotel

Je verlangt nog vaak naar die keren dat je moeder of oma je een goede stoofschotel voorschotelde. Vooral nu, in de barre wintermaanden, met die gure wind en ijzige temperaturen. Niet te sentimenteel worden hoor. Voor een trip naar het verleden is heus geen tijdreis nodig. Met een tochtje naar het leukste lunchcafé in Alphen aan den Rijn ben je er ook al.

Gezelschap

Na het trotseren van de kou wacht daar namelijk hét perfecte gezelschap op je. Fijn plekje gevonden? Mooi. Eerst nog even genieten van het perfecte winterse aperitiefje: warme chocolademelk met een flinke dot slagroom.

Eet smakelijk!

Dan zie je vanuit je ooghoek een goed belegd bordje jouw kant opkomen. Nog even en je kan genieten van dat heerlijke malse rundervlees dat úren heeft staan sudderen, geserveerd op een stevige plak vers brood. De stoofklassieker doet het goed met puree en groenten, maar ook zéker op een broodje. Comfortfood zoals het hoort! Als je je ogen dichtdoet, waan je je weer in de keuken van je moeder of oma. Probeer maar. Enne, eet smakelijk natuurlijk!

Als je je ogen dichtdoet, waan je je weer in de keuken van je moeder of oma

Koken

Ben je een keukenprinses en wil je zelf aan de slag met lekkere wintergerechten? Hier vind je het recept voor hét stoofpotje in de winter. Een mengelmoes van ingrediënten die je gemakkelijk zelf kunt aanpassen!

Boodschappen

Dit heb je nodig:

 • 1 kg rundvlees
 • 2 pastinaken
 • 3 rode uien
 • 4 stengels bleekselderij
 • 4 a 5 grote wortels
 • 5 geschilde aardappels
 • handje rozemarijn & tijm
 • 200 ml fond (rund)
 • 2 tabletten runderbouillon
 • 4 tenen knoflook
 • 3 eetlepels bloem
 • zout en peper naar smaak
 • 1 bakje paddenstoelen melange

Aan de slag!

Ben je er klaar voor? Hier volgt het stappenplan voor het recept. Het kost even tijd, maar dan kun je ook heerlijk genieten van een winterse delicatesse.

 1. Snijd de pastinaak, aardappels, bleekselderij, wortels, paddenstoelen en uien in grove stukken. Snij ook het vlees, niet in te kleine stukken.
 2. Zet een braadpan op het vuur. Smeer met 1 teen knoflook de binnenzijde van de pan in zodat deze begint te glimmen. Een beetje boter of olie in de pan en laat deze een beetje heet worden. De overgebleven knoflook snijd je in plakjes.
 3. Doe ondertussen de bloem in een schaal. Wentel hier de stukken rundvlees in om, zodat alles bedekt is met een laagje bloem en doe ze in de hete pan. Gooi de knoflook erbij. Laat het goed aanbraden.
 4. Ondertussen zet je de fond in een pannetje op een laag vuur en los hierin de twee bouillonblokjes op.
 5. Wanneer het vlees lekker bruin is, kunnen alle groenten, de champignons en de aardappelen erbij. Gooi nu ook de kruiden in de pan en roer alles 1 keer goed om. Voeg nu de hete fond toe. Sluit de pan met een deksel en laat deze op een laag pitje 2,5 tot 3 uur pruttelen. Tussentijds roeren hoeft niet!
Datum: 05 februari 2018