![winter](https://foryou.nl/wp-content/uploads/2023/07/shutterstock_241789606-760x495.jpg)
Ouderwets aan de winter ontsnappen
Sluit je ogen en denk eens terug aan het moment dat je moeder of oma een zware, dampende pan op tafel zette. Vanaf het moment dat je de pan hoorde pruttelen ‘s ochtends, keek je hier al naar uit. Je maag rommelde, zeker na een koude dag buiten schaatsen op een slootje, of een middag wandelen in het bos. Eindelijk ging dan de deksel van de pan open. Je rook een samenspel van geuren: gebakken ui, gesmolten boter en gebraad vlees, samen met een kruidige vleug van laurier, tijm, en kruidnagel. Mmm…
Goede stoofschotel
Je verlangt nog vaak naar die keren dat je moeder of oma je een goede stoofschotel voorschotelde. Vooral nu, in de barre wintermaanden, met die gure wind en ijzige temperaturen. Niet te sentimenteel worden hoor. Voor een trip naar het verleden is heus geen tijdreis nodig. Met een tochtje naar het leukste lunchcafé in Alphen aan den Rijn ben je er ook al.
Gezelschap
Na het trotseren van de kou wacht daar namelijk hét perfecte gezelschap op je. Fijn plekje gevonden? Mooi. Eerst nog even genieten van het perfecte winterse aperitiefje: warme chocolademelk met een flinke dot slagroom.
Eet smakelijk!
Dan zie je vanuit je ooghoek een goed belegd bordje jouw kant opkomen. Nog even en je kan genieten van dat heerlijke malse rundervlees dat úren heeft staan sudderen, geserveerd op een stevige plak vers brood. De stoofklassieker doet het goed met puree en groenten, maar ook zéker op een broodje. Comfortfood zoals het hoort! Als je je ogen dichtdoet, waan je je weer in de keuken van je moeder of oma. Probeer maar. Enne, eet smakelijk natuurlijk!
Als je je ogen dichtdoet, waan je je weer in de keuken van je moeder of oma
Koken
Ben je een keukenprinses en wil je zelf aan de slag met lekkere wintergerechten? Hier vind je het recept voor hét stoofpotje in de winter. Een mengelmoes van ingrediënten die je gemakkelijk zelf kunt aanpassen!
Boodschappen
Dit heb je nodig:
- 1 kg rundvlees
- 2 pastinaken
- 3 rode uien
- 4 stengels bleekselderij
- 4 a 5 grote wortels
- 5 geschilde aardappels
- handje rozemarijn & tijm
- 200 ml fond (rund)
- 2 tabletten runderbouillon
- 4 tenen knoflook
- 3 eetlepels bloem
- zout en peper naar smaak
- 1 bakje paddenstoelen melange
Aan de slag!
Ben je er klaar voor? Hier volgt het stappenplan voor het recept. Het kost even tijd, maar dan kun je ook heerlijk genieten van een winterse delicatesse.
- Snijd de pastinaak, aardappels, bleekselderij, wortels, paddenstoelen en uien in grove stukken. Snij ook het vlees, niet in te kleine stukken.
- Zet een braadpan op het vuur. Smeer met 1 teen knoflook de binnenzijde van de pan in zodat deze begint te glimmen. Een beetje boter of olie in de pan en laat deze een beetje heet worden. De overgebleven knoflook snijd je in plakjes.
- Doe ondertussen de bloem in een schaal. Wentel hier de stukken rundvlees in om, zodat alles bedekt is met een laagje bloem en doe ze in de hete pan. Gooi de knoflook erbij. Laat het goed aanbraden.
- Ondertussen zet je de fond in een pannetje op een laag vuur en los hierin de twee bouillonblokjes op.
- Wanneer het vlees lekker bruin is, kunnen alle groenten, de champignons en de aardappelen erbij. Gooi nu ook de kruiden in de pan en roer alles 1 keer goed om. Voeg nu de hete fond toe. Sluit de pan met een deksel en laat deze op een laag pitje 2,5 tot 3 uur pruttelen. Tussentijds roeren hoeft niet!
-
Een tuin kan een verlengstuk van je woonruimte zijn en een plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Maar hoe zorg je ervoor dat je tuin niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door een aangename plek is?
-
Wanneer je zaken combineert krijg je soms korting. Dat is iets wat nog niet iedereen weet, maar wat wel een truc is van veel mensen die op de kleintjes letten. Nu is de ene combi wel voordeliger dan de ander, maar aan het eind van de maand kan het je wel behoorlijk wat opleveren.
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Wil jij aan de slag als coach? Of ben je al een zelfstandige coach maar wil je je leiderschap verbeteren? De Coach Intensive is dan de perfecte cursus voor jou. Hier leer je alles over het coachvak tot in detail.
-
De mensen om je heen laten weten dat je ze waardeert, is ontzettend belangrijk. En hoe kun je dat nu beter doen dan met een origineel, uniek en leuk cadeau?
-
Ben je van plan om een nieuw overhemd te kopen? Een goede keuze! Dit veelzijdige kledingstuk is geschikt voor elke gelegenheid en is heel gemakkelijk te combineren. Hoewel het prettig is om over een groot aanbod te beschikken, levert dit ook een aantal moeilijkheden op. Want waar let je op bij het kopen van nieuwe overhemden?
-
Het is lang niet altijd makkelijk om een cadeau uit te zoeken voor een man. Ben je op zoek naar een cadeau voor je vriend, man, vader of broer? Wellicht heb je het gevoel dat je alles zowat al een keer hebt gegeven. Om het jezelf een stuk makkelijker te maken, is het verstandig om te kijken naar altijd-goed cadeaus voor mannen.
-
Na een zomervakantie lijkt het net alsof je kind een heel stuk is vergeten. Vooral het gedeelte dat eerder in het schooljaar is aangeboden, wordt misschien niet meer helemaal goed herinnerd. We spreken dan van een ‘zomerdip’.
-
Op een of meer momenten in ons leven ervaren we allemaal een soort verlies. Het kan het verlies van een relatie zijn als gevolg van een relatiebreuk of scheiding, van een baan of bedrijf, van een huisdier, van een geliefde, van gezondheid of het gevoel van veiligheid na een traumatische gebeurtenis. Wat de tragedie ook is, de natuurlijke reactie is om te rouwen.
-
Met de zomer in aantocht is het weer tijd om lekker buiten te eten. Een diner in de tuin is een heerlijke manier om te genieten van het mooie weer en de gezelligheid van vrienden en familie.