Signalen dat jij niet meer geniet met mate

Bij veel zaken is de scheidslijn niet heel helder, vaak ontstaat er een groot grijs gebied waarbinnen veel mogelijk is. Een voorbeeld hiervan is de keuze of je wel of niet een alcoholprobleem hebt. Het is niet eenvoudig om zelf te constateren of je verslaafd bent of niet. En zelfs wanneer je niet écht lichamelijk verslaafd bent, kun je wel een probleem met alcohol hebben. Of eigenlijk; alcohol met jou. Welke signalen belangrijk zijn om in de gaten te houden? Lees snel verder.

Hoe sta je op?

Je hoeft niet direct iedere dag met een ontzettende kater op te staan om de diagnose te stellen dat je een alcoholprobleem hebt. Er zijn ook andere signalen die een teken aan de wand kunnen zijn. Hulp bij alcoholisme is niet alleen iets voor zwaar verslaafden die niet meer functioneren. Ook wanneer je een baan, een goed gevuld sociaal leven en een gezin hebt, kun je een alcoholverslaving hebben. Vaak is een eerste signaal dat je afhankelijk bent geworden van alcohol, dat je meteen denkt aan het eerste moment wanneer je weer kunt drinken. Ook wanneer je dus alleen maar in het weekend drinkt en op maandag opstaat met de gedachte ‘dit wordt weer vreselijk om tot vrijdag geen alcohol te drinken’, dan is het goed actie te ondernemen.

Andere signalen

Naast deze signalen zijn er ook andere signalen, deze kunnen erg per persoon verschillen. Zo kan het zijn dat je fysiek afkick verschijnselen hebt wanneer je niet drinkt, maar ook dat je emotionele dieptepunten op probeert te vangen met alcohol. Wat de tekenen ook zijn, wanneer jij merkt dat de vrijwilligheid en vrijblijvendheid van alcohol verdwijnt, dan is het goed om in gesprek te gaan met de huisarts. Uiteraard kun je ook eerst met mensen in je omgeving in gesprek gaan die je vertrouwt, maar dit is voor sommigen een te grote stap. Ondanks dat het nergens voor nodig is, hangt er toch nog een groot taboe omtrent wel of niet drinken. Een huisarts kan als klankbord dienen en inschatten welke vorm van zorg jij op dat moment nodig hebt. Zo kan een huisarts je doorverwijzen naar de kliniek Trubendorffer, waar je een behandeling op maat krijgt.

Oftewel; Alcoholisme en een daarbij behorende alcoholverslaving kun je goed aanpakken, zeker wanneer je er vroeg bij bent en de juiste hulp krijgt. Dit is altijd maatwerk, waarbij het goed is de professionals in te vliegen die hier ervaring mee hebben. Wacht vooral niet te lang wanneer je twijfelt, hoe eerder je erbij bent hoe sneller het probleem ook weer is op te lossen. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

Datum: 30 augustus 2023