Levensgenieter

Vergeet niet te léven

Ik voel vreemde handen op mijn huid. Ze trekken. Duwen. Net zo lang totdat mijn borst op de juiste positie op de plaat ligt. En terwijl een andere plaat langzaam naar beneden zakt en mijn borst plet totdat deze pijn doet en eruit ziet als een bleke, misvormde pannenkoek, word ik ineens vervuld van een gevoel van dankbaarheid.

Bofkont

Ik voel me een bofkont dat ik in een land als Nederland woon, waar ik eens in de zoveel tijd de kans krijg om mee te doen aan een bevolkingsonderzoek borstkanker, baarmoederhalskanker of darmkanker.

Vroeg stadium

Eerlijk is eerlijk: de onderzoeken zijn niet altijd een feestje om te ondergaan, maar ze vergroten wél de kans om kanker in een vroeg stadium te ontdekken. Neem nu borstkanker: maar liefst 1 op de 7 vrouwen krijgt hier in haar leven mee te maken! Daarom is alleen zo’n tweejaarlijkse mammografie niet genoeg, maar blijft het ook belangrijk om zelf alert te blijven op veranderingen in je lichaam.

Blijf alert

Want het blijft belangrijk om af en toe even stil te staan bij deze ziekte, zoals in de borstkankermaand oktober of met ‘Movember’, het evenement waarbij mannen in de maand november hun snor laten staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker.

Motto

En hoe impactvol een ernstige ziekte ook is, toch moet ik ook ineens denken aan een speech van Steve Jobs, medeoprichter en topman van Apple, die ik onlangs beluisterde. Eén van de motto’s die hem zijn leven lang hielp bij het maken van belangrijke keuzes en beslissingen was ‘Remembering that I’ll be dead soon’, heel vrij vertaald als ‘Leef alsof het je laatste dag kan zijn’.

Geniet!

Ook al is het leven kwetsbaar, laat je niet alleen leiden door zorgen of angsten, maar benut het ook vooral om te léven, te genieten, lief te hebben, het verschil te maken en dankbaar te zijn. Waardevolle herinneringen maken. Niet uitstellen tot later, wat je nú al kunt doen. Pluk de dag, want in elke dag zit wel een geluksmomentje verstopt. De sleutel van je nieuwe huis, een warm kopje thee als je totaal verkleumd bent, een zak M&M’s helemaal voor jou alleen, het afronden van dat ene klusje dat je zo lang hebt uitgesteld of een onverwachte vrije middag. Wat is jouw geluksmomentje van vandaag?

Datum: 15 november 2021