plastic

Verspilling van plastic en het bijdragen aan de oplossing voor het plasticprobleem

In Nederland gebruiken we veel plastic verpakkingen. Gelukkig is het alweer een aantal jaar geleden dat er een verbod kwam op gratis plastic tasjes. Tegenwoordig moeten we betalen voor een plastic tasje als we daar onze aankopen in willen stoppen. Het verbod op gratis plastic tasjes is een goed initiatief geweest, maar we zijn er nog lang niet. Er wordt namelijk nog steeds te veel plastic gebruikt en vervolgens weggegooid. We gebruiken per persoon rond de 28 kilo aan plastic verpakkingen. De verspilling van plastic is een groot maatschappelijk probleem dat opgelost moet worden. Het is namelijk niet altijd nodig om een product in plastic te verpakken, waardoor we verpakkingsplastic makkelijk zouden kunnen terugdringen. Hoe kan jij als consument bijdragen aan een oplossing voor het plasticprobleem?

Vervanging voor plastic tassen

Plastic afval is één van de grootste milieuproblemen. Door het verbod op gratis plastic tasjes gaan we plastic afval tegen. De richtprijs voor een plastic tas is €0,25, maar winkeliers mogen uiteindelijk zelf bepalen wat ze vragen voor deze niet-milieuvriendelijke tas. Daarnaast is het belangrijk dat wij als consument inzien hoe slecht plastic tassen zijn en hierdoor ons consumentengedrag gaan aanpassen. Dit betekent duurzamer gedrag en het hergebruiken van plastic tassen. Consumenten kiezen steeds vaker voor duurzame tassen. Dit is een reden dat ondernemers hun assortiment milieuvriendelijke tassen uitbreiden. Het imago van een ondernemer komt in een positief daglicht te staan en op deze manier kunnen ondernemers en consumenten samen bijdragen aan een duurzame toekomst. Een mooi alternatief voor plastic tassen zijn boodschappentassen geproduceerd uit bijvoorbeeld jute of gerecycled katoen. Met deze tassen kunnen klanten reclame maken. Dit wordt simpelweg bereikt door ze te laten bedrukken met een logo of tekst. Laat boodschappentassen bedrukken met een mooie kleur opdruk welke bij de klanten in de smaak zullen vallen.

Vervanging voor andere plastic artikelen

Er zijn genoeg artikelen die geproduceerd zijn uit plastic. Denk bijvoorbeeld aan pennen, glazen, bestek en drinkflessen. Maar ook alle plastic verpakkingen om etenswaren zijn ontzettend slecht voor het milieu. We zien bijvoorbeeld een grote plasticsoep in de zee, terwijl het daar niet thuis hoort. Dieren die in en rondom de zee leven zien het plastic aan voor voedsel en eten het op. Plastic vergaat niet, waardoor het belangrijk is om zoveel mogelijk te zoeken naar alternatieven. Een alternatief voor het plastic bekertje is de kartonnen beker, een alternatief voor een plastic pen is een bamboe balpen en een alternatief voor een plastic fles is een recyclebare kunststof drinkfles. Vind je deze alternatieven wat saai? Laat ze dan bedrukken. Zo is ECO pennen bedrukken met logo een goede keuze om jouw steentje bij te dragen aan een beter milieu. Daarnaast vergroten ze ook nog eens jouw naamsbekendheid.

Het plasticprobleem is groot. De verspilling van plastic moet worden tegengegaan. Er zijn inmiddels verschillende maatregelen getroffen, maar in de toekomst zullen er uiteraard nog meer maatregelen komen om het plasticprobleem op te lossen.

Datum: 12 januari 2021