schilderen

Voor de eerste keer schilderen? 5 tips

Sta je op het punt om voor het eerst een schilderklus op te pakken? Dan kun je zoveel informatie gebruiken als er maar te vinden is. Hoe meer je weet en hoe beter je jezelf voorbereidt hoe beter het eindresultaat uiteindelijk zal zijn. We geven je dan ook graag een aantal praktische tips die ervoor zorgen dat jij deze eerste schilderklus goed aan kunt pakken mét het gewenste eindresultaat!

1. Kies het juiste merk

Sommige merken en producten zijn nu eenmaal beter dan anderen: het is dan ook belangrijk om het juiste merk te kiezen. Gebruik bijvoorbeeld hoogwaardige verf zoals sikkens verf voor binnen en buiten om je schilderklus makkelijker te maken. Producten van Sikkens zijn namelijk erg duurzaam, hechtvast en makkelijk schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat je lang van je schilderwerk kunt genieten en minder hoeft te worstelen om de verf op de juiste manier op de oppervlakken te krijgen.

2. Gebruik de juiste verf

Ieder oppervlak heeft zo zijn eigen verf met specifieke eigenschappen nodig. Gebruik bijvoorbeeld Sikkens alphacryl pure mat sf voor gladde wanden en plafonds. De verf heeft goede, isolerende en dekkende eigenschappen wat ervoor zorgt dat het verven een makkie wordt! Zit de verf er eenmaal op? Dan kun je deze makkelijk schoonmaken – erg handig voor de woonkamer of keuken dus!

3. Bereid alles goed voor

Naast het juiste merk, de juiste verf en de juiste kwasten (ook zeker niet onbelangrijk!) is ook een goede voorbereiding erg belangrijk. Maak de muren goed schoon en vul eventuele gaten. Schuur alles licht op zodat je een egaal oppervlak krijgt. Plak vervolgens plinten, kozijnen enzovoorts af met afplaktape, en zorg dat je een lege, opgeruimde ruimte hebt om in te werken. Bescherm de vloer met kranten of karton, en bedek eventuele meubelstukken met oude doeken of gordijnen.

4. Houd de verf schoon

Heb je de verf vanuit het blik in je mengbak gegoten? Doe de deksel er dan direct terug op zodat er geen vuil in de verf kan vallen. Houdt ook de verf in de mengbak goed in de gaten. Kom je toch viezigheid tegen? Filter de verf dan door bijvoorbeeld een panty en haal het vuil eruit. Zo weet je zeker dat je het niet per ongeluk op je muren verft!

5. Neem de tijd

Gehaaste spoed is zelden goed: neem de tijd voor een verfklus. Laat de verf goed drogen voordat je er een nieuwe laag overheen doet en probeer de ruimte stof- en vuilvrij te houden.

Extra tip: wil je de tape verwijderen? Doe dit dan wanneer de verf nog nat is! Zo weet je zeker dat je geen reeds gedroogde verf verwijdert!

Datum: 26 november 2020