vrouwenzaken

Vrouwenzaken

Lees hier alles wat betreft vrouwenzaken:

Anticonceptie: een gedeelde verantwoordelijkheid

Hoe geëmancipeerd we ook zijn, toch komt het regelen van anticonceptie in de meeste gevallen nog steeds voor rekening van de vrouw. Logisch, want voor vrouwen zijn er maar liefst acht betrouwbare mogelijkheden om de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk te maken: de pil, het spiraaltje, het condoom, de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring, de hormoonpleister en sterilisatie. Veel van die mogelijkheden worden vanaf het 21ste jaar van de vrouw ook niet eens vergoed vanuit de basisverzekering.
Voor mannen bestaan er nog steeds slechts twee betrouwbare mogelijkheden, namelijk het condoom en sterilisatie.

Toch is en blijft het een gedeelde verantwoordelijkheid. Maak het vooral bespreekbaar, deel eventueel de kosten en praat ook eerlijk over een goede oplossing als jullie gezin compleet is.

Bron: www.rutgers.nl

Help! Ik word kaal!

Wist je dat ongeveer 50% van de vrouwen te maken krijgen met haaruitval bij een wisselende hormoonbalans? Dergelijke hormoonschommelingen kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een zwangerschap of de overgang. Vaak komt de haaruitval na een zwangerschap vanzelf weer op gang en gaan vrouwen na zes tot twaalf maanden na de bevalling weer terug naar hun gebruikelijke haargroeicyclus. Ook na de overgang vindt meestal wel herstel van het haargroeiproces plaats, al blijft de haardos doorgaans wel dunner en heeft die minder ‘body’.

Is je haarverlies blijvend? Breng dan eens een bezoek aan een goede haarwerkspecialist en informeer naar de mogelijkheden.

Macht op de werkplek

De media berichten er regelmatig over: machtsmisbruik op het werk. Wist je dat zo’n 16% van alle werknemers in Nederland last heeft van intimidatie op de werkvloer? Dit kan lichamelijk zijn, maar ook psychisch. Probeer de kwestie eerst intern aan te kaarten. Lukt dit niet en ontstaat er een onveilige situatie? Meld het machtsmisbruik dan via Centraal Meldpunt Nederland (www.meld.nl) om de situatie te screenen en je krijgt te horen welke oplossing het meest geschikt is voor jouw probleem.

Feitje over vrouwen aan de top

Wist je dat …
… het aandeel vrouwen in topfuncties verder is toegenomen?
… vorig jaar de Wet ingroeiquotum en streefcijfers is ingevoerd (ook wel het ‘vrouwenquotum’ genoemd) die ervoor moet zorgen dat er een evenwichtigere man-vrouwverhouding in de top van het bedrijfsleven komt?
… het vrouwenquotum de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog niet wegneemt?

Bewaak de balans

Bij veel gezinnen komt het erop neer dat de kinderen altijd op nummer 1 staan. Het werk volgt direct op de tweede plaats en pas daarna zijn je relatie en jezelf aan de beurt. Is dat misschien de reden dat veel stellen er na jaren achter komen dat ze uit elkaar zijn gegroeid en besluiten ieder hun eigen weg te gaan?

Een stukje bewustwording is al een eerste stap op weg naar meer balans. Natuurlijk is het niet zo dat je je kinderen en je werk dan maar moet verwaarlozen, maar het is wel belangrijk om quality time in te plannen voor jezelf en je relatie. Want alles wat je niet goed onderhoudt, raakt nu eenmaal in verval. Blok regelmatig momenten in je agenda voor een datenight met je partner, en zoek voor jezelf een vorm van ontspanning waarmee je je hoofd écht leeg kunt maken. Stel eens een schermloze dag in en zorg voor genoeg slaap. Bewaak je balans!

Datum: 01 mei 2023