uitstapjes

Wie gaat er mee naar de Gooi en Vechtstreek?

De zomer doorbrengen in Zeeland, dagen fietsen in het vlakke Brabant of genieten van de oeroude bossen in het oosten van het land: allemaal uitstekende ideeën om een trip in eigen land door te brengen, maar heb je eigenlijk weleens aan een uitje naar de Gooi en Vechtstreek gedacht? Na het lezen van deze tips weet je waar je volgende weekendje weg naartoe gaat. Veel plezier!

Hup, naar Hilversum

De radio- en televisiestad van ons land is meer dan alleen het mediapark. Dwaal langs statige villa’s, geniet van de rust in het pinetum, een arboretum vol naaldbomen en verbaas je over de bouwkunst van Dudok tijdens een rondleiding in het raadhuis. Schuif voor lunch of diner aan bij restaurant Parc. Dit iconische paviljoen werd bekroond met de Hilversumse Architectuurprijs. Overnachtingstip: Hotel Gooiland, een monument van architect Jan Duiker.

Unieke forten en historie

In de Gooi en Vechtstreek komt de geschiedenis tot leven. De regio kent drie vestingsteden en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Niet gek dat je haast over de historie en forten struikelt. Fort Uitermeer ligt op een strategisch punt langs de Vecht. Wandelend langs de restanten van het verdedigingswerk waan je je in de 16e eeuw. Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden van ons land. Maak zeker een stadswandeling door Naarden-Vesting en breng een bezoek aan het Vestingmuseum. Overnachtingstip: Kampeervlot van water-front.nl of Vesting Hotel Naarden.

De geschiedenis komt hier tot leven

Kunst kijken in Laren

Voor een flinke dosis kunst, en Nederlands Modernisme in het bijzonder, stap je bij Singer Laren binnen. In maart 2022 zijn de nieuwe Nardinc-zalen geopend. Hierin is de privéverzameling van Jaap en Els Blokker ondergebracht, die Els Blokker in 2018 aan het museum heeft geschonken. Vergeet ook zeker niet even door de gratis toegankelijke beeldentuin te lopen.

Stap op de fiets of ga het water op

Tussen Laren en Hilversum vind je de Zuiderheide, een uitgestrekt heidegebied. Niet alleen de natuur is indrukwekkend, maar ook de geschiedenis van het gebied. Als je goed oplet, zie je 4.000 jaar oude grafheuvels in het landschap. De kans dat je oog in oog staat met grote grazers in dit Gooise reservaat is zeer groot. Opletten dus. Zodra het zonnetje zich laat zien, is er niets zo leuk als de omgeving vanaf het water bekijken. Huur een sloep (met kapitein) en vaar over de Vecht. Zo zag je Nederland nog nooit.

Eva is freelance reisredacteur en reist voor haar werk de hele wereld over. In ForYou Magazine deelt ze de mooiste plekjes op aarde. Van dichtbij tot ver weg. Reis je mee? Meer avonturen van Eva lezen: check www.omnitraveler.nl.

Datum: 07 april 2022