winter

Zo kom je gezond de winter door

De R zit weer in de maand. Dit gezegde komt je vast bekend voor. De tijd van het jaar waarin de dagen korter en kouder worden. Ook de tijd waarin je immuunsysteem wel een extraatje kan gebruiken, zodat je de kans op een verkoudheid of griep zo klein mogelijk houdt. De herfst is natuurlijk al een tijdje onderweg en dat betekent dat de winter op punt staat te beginnen. Benieuwd hoe jij deze winter gezond door komt? Lees dan snel verder.

Eet gezond én gevarieerd

Deze tip ligt natuurlijk voor de hand, maar is makkelijk gezegd dan gedaan. Het is belangrijk om dagelijks voldoende groente en fruit te eten. Minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit. Maar hoe doe je dat? Probeer bijvoorbeeld iedere dag een nieuw recept, waarin je drie à vier verschillende groenten verwerkt. Wissel daarnaast af tussen vlees, vis en vegetarisch. Op deze manier eet je voldoende gevarieerd en krijgt je lichaam de juiste mineralen, vezels en vitaminen binnen.

Frisse neus halen

Een frisse neus halen is, na de coronacrisis, een populaire term. De tijd waarin we een ommetje maken bestempelde als een uitje. De buitenlucht is gezond voor je. Zonlicht helpt je lichaam namelijk met het aanmaken van vitamine D. Daarnaast is de buitenlucht goed voor je mentale en fysieke gezondheid.

Een half uurtje wandelen is een effectieve manier om een frisse neus te halen. Je bent buiten én in beweging. Maar je kunt het ook over een andere boeg gooien. Je kunt bijvoorbeeld iemand uitnodigen om gezellig bij te kletsen. Drink samen een kopje koffie op de tuinbank in het najaarszonnetje. Of heb je nog geen tijd gehad om de zomerspullen op te ruimen en liggen deze nog buiten? Kies dan een moment om de tuin winter klaar te maken. Zo leent een tuinkast zich goed voor tuinkussens, -accessoires en gereedschap.

Vermijd stress

Stress is menselijk, maar te veel stress heeft een slechte invloed om je immuunsysteem. De kans dat je ziek wordt is namelijk vele malen groter als je gestrest bent en niet lekker in je vel zit. Zo is het belangrijk om stress zo veel mogelijk te vermijden, door te praten over je gevoelens. Het nieuws kan ook zorgen voor stress. Hoe vaker je negatieve berichten leest of ziet, hoe groter de kans dat deze berichten een rol gaan spelen in je gedachten.

Voldoende slapen en rust

Tijdens de winter heeft ons lichaam behoefte aan extra rust. De voornaamste reden hiervoor is dat het buiten donkerder is en ons lichaam meer slaaphormoon aanmaakt. Dit zorgt ervoor dat je sneller slaperig wordt. Daarnaast is kou ook een boosdoener. Je lichaam moet namelijk meer energie gebruiken om warm te blijven. Het is dus belangrijk om genoeg te slapen, zodat je energiepijl in balans blijft. Zo kan een slaaproutine ervoor zorgen dat je beter slaapt tijdens de donkere dagen.

Datum: 22 november 2022