echtscheiding

Echtscheiding: het einde of een nieuw begin?

Haastig veegt Merel een paar tranen weg. Het blijft toch elke keer lastig als ze de kinderen heeft weggebracht. Ook al weet ze dat ze de kinderen naar hun vertrouwde vader brengt, tóch doet het nog steeds zeer om de kinderen te moeten missen. Maar snel herpakt ze zich. Vandaag gaat ze niet huilend op de bank liggen, maar gaat ze haar oude hobby weer oppakken. De schildersezel, tubes verf en nieuwe kwasten liggen al op haar te wachten.

Echtscheiding

Eigenlijk is ze best trots op hoe Rolf en zij alles voor Max en Sarah geregeld hebben nadat ze besloten om uit elkaar te gaan. Hoe anders was dat jaren geleden toen zij zelf een kind was en haar ouders uit elkaar gingen. Dat kon je met recht een moeilijke echtscheiding noemen. Merel bleef achter bij haar moeder en had geen idee waarom haar vader ineens verdwenen was. Had zij misschien iets verkeerds gedaan en was hij daarom weggegaan? Haar moeder praatte er zelf niet over. Als Merel soms voorzichtig over haar vader begon, dan zag Merel aan haar moeders gezicht dat zij dit beter niet kon doen. En het kwam vaak voor dat zij lang met haar koffertje in de hand stond te wachten tot hij haar kwam ophalen. En dan de spanning bij mama, dat hij weer niet kwam. Al die pijn en dat verdriet kan ze nog steeds voelen.

Goede begeleiding

Merel had nooit verwacht dat de liefde tussen Rolf en haar ooit voorbij zou gaan. Maar toch gebeurde dat. Op dát moment stond één ding voor haar als een paal boven water: Max en Sarah mochten niet dezelfde akelige herinneringen aan de scheiding krijgen als zij. Voor hen wilde ze het allemaal zo goed mogelijk laten verlopen. Gelukkig was Rolf dat met haar eens en dat was ook de reden dat ze voor een mediator hebben gekozen. Muriël Bosgra van Klein & Groot Mediation heeft hen, en ook Max en Sarah, enorm geholpen. Ze hebben een ouderschapsplan gemaakt dat aansluit bij zowel hun wensen als ook de wensen van de kinderen.

‘Na een scheiding is er vaak minder spanning thuis en meer rust’

Nieuw begin

‘Hoe je het ook wendt of keert, een echtscheiding is moeilijk voor de kinderen’, weet Muriël van Klein & Groot Mediation. ‘Het blijft nu eenmaal verdrietig dat papa en mama niet meer samen zijn. Aan dat feit valt weinig te veranderen, maar je hebt wel zelf de keuze hoe je daarmee omgaat. Een scheiding maakt een eind aan een verbintenis, maar het is tevens een nieuw begin. Hoewel het erg moeilijk is, zul je toch een plan moeten maken voor de toekomst. Dit geeft ook houvast. Na een scheiding is er vaak minder spanning thuis en meer rust. Onlangs gaf een meisje van 11 tijdens de halfjaarlijkse evaluatie aan dat het zowel in het huis van papa als van mama nu gezelliger was. Ook kan de dynamiek tussen ouder en kind onderling verbeteren. Zo’n nieuw begin zal met vallen en opstaan gepaard gaan, maar wanneer je alles vanuit het perspectief van de kinderen blijft bekijken en elkaar niet afvalt, ben je al een heel eind op de goede weg.’

Evenredig ouderschap

Zelf is Muriël groot voorstander van evenredig ouderschap, ook wel co-ouderschap genoemd: ‘Het zorgt op langere termijn voor een goede band tussen kind en beide ouders én je staat er bij de opvoeding niet alleen voor, omdat de ander net zo betrokken is. Realiseer je vóór alles dat jouw kind niet een relatie heeft met jouw ex, maar met zijn vader en moeder. En, ook niet onbelangrijk, bij evenredig ouderschap krijg je als ouder weer ruimte voor jezelf. Het afscheid nemen van je kinderen blijft altijd een moeilijk moment waarbij je het liefst jankend onder een deken zou willen kruipen, maar probeer toch jezelf weer een beetje terug te vinden en je eigen ding te gaan doen.

Onderscheidend

Muriël: ‘Ik vind het belangrijk om kinderen écht voorop te stellen en dat zie je terug in de naam van mijn bedrijf: Klein & Groot Mediation. Voor kinderen kan het behoorlijk traumatisch zijn als ouders een punt achter hun relatie zetten. Onderschat de dynamiek van een echtscheiding niet. Bij mij hebben de kinderen daarom ook een stem. Voor hen is het belangrijk om de ruimte te krijgen om hun verhaal te doen. Met iemand te kunnen praten die niet hun vader of moeder is. Kinderen houden altijd rekening met de gevoelens van hun ouders. Maar juist door hun stem te horen, kun je veel problemen voorkomen in de toekomst.’

Datum: 26 maart 2020