scheiden

Hij is weg, jullie gaan scheiden..

De deur slaat hard dicht. Het servies, wat net nog door de lucht vloog, ligt kapot op de grond. En je mascara zit verspreidt over je gezicht. Dan dringt het tot je door: hij is weg. Je zakt door je benen en opeens voel je twee kleine armpjes om je heen die je proberen te knuffelen. ‘Ach, kleine Floor’, zeg je, ‘alles komt goed’. Op het moment dat je het verdrietige gezichtje van je dochter ziet, begin je ongecontroleerd te huilen. Hoe moeten jullie nu verder?

Cliché

Het ging al een tijdje niet meer goed tussen jou en je partner. Alle clichés kwamen uit de kast: overwerken, eten voor de TV in plaats van aan tafel enzovoort. De welbekende sleur. Toch wilde je niet opgeven; je kende hem immers al zo lang. Jeugdliefdes waren jullie. Vroeger onbezorgd en blij en nu vooral vermoeid.

Uit elkaar gedreven

Toen kleine Floor op de wereld kwam, leek het wel of jullie uit elkaar gedreven werden. Jij met de baby boven om borstvoeding te geven, hij die beneden op de bank in slaap gevallen was.

Mediation

Een maand later. Je zit op het terras met een dampende mok koffie. Er zijn wat kilo’s van je lichaam afgevallen, maar je hebt ook weer wat kleur op je gezicht. Het scheelt dat je professionele hulp hebt kunnen zoeken van een mediator, want helder nadenken, dat kon je niet. Je had iemand nodig die de situatie objectief kon beoordelen, die voor jouw rechten opkwam, én voor die van je dochter. Die er mede voor zorgde dat wanneer het gebroken gezin bij elkaar was, de situatie niet verzandde in een oorlogsgebied. Floor staat bij jou en Tom allebei gelukkig voorop. Door dat gemeenschappelijke belang ben je ervan overtuigd dat jullie er samen uit kunnen komen.

Mediation helpt bij het maken van de juiste afspraken

Door de ogen van het kind

Het kwam steeds vaker voor: je kon niet meer in slaap komen omdat papa en mama zoveel kabaal maakten beneden. Een harde knal: ‘Bam!’ En je zat weer rechtop in bed. Mama’s ogen werden steeds donkerder, en ze lachte bijna niet meer. Je denkt dat papa boos op je is, want die praat bijna niet meer met je. Een traan loopt over je wang, de zoveelste van vanavond. Ook heb je al dagen last van je buikje. Verdrietig draai je je om, en vecht je tegen de nachtmerries die op je zitten te wachten.

Expert aan het woord

Een mediator is een professionele bemiddelaar die volledig onafhankelijk werkt en mensen helpt bij een conflict, zoals een echtscheiding. Mediator Diane van Heeswijk: ‘Zoals je kunt lezen maakt een scheiding een wirwar van emoties los. Bij de ouders, maar zeker ook bij het kind. De ervaring leert dat kinderen zichzelf vaak wegcijferen tijdens een scheiding, omdat ze loyaal zijn aan hun ouders. Daar schuilt ook direct het gevaar in.

Te druk

Kinderen zeggen vaak niet wat ze denken of waar ze last van hebben. Dat is ook terug te zien in het verhaal. Floor heeft al dagen last van haar buikje, dit heeft ze alleen niet aangekaart bij haar ouders. En de ouders hebben het immens druk met zichzelf. De moeder heeft de controle verloren doordat ze in huilen uitbarst in het bijzijn van haar dochter. En de vader negeert Floor volledig.’

Datum: 06 april 2018