persoonlijke-ontwikkeling

Deze methode biedt haar nieuwe inzichten

Nicolette was weer eens uitgevallen tegen haar collega. Eigenlijk paste dat helemaal niet bij haar. Achteraf baalde ze er dan ook enorm van en had ze spijt van haar boze woorden. Toen ze nog geen leidinggevende was, leek de omgang met de anderen zoveel gemakkelijker te gaan. Maar nu moest ze hen aanspreken op hun gedrag. En dat vond ze soms ontzettend lastig en ingewikkeld.

Mensenmens

Nicolette was echt een mensenmens: emotioneel en open. Ze was enthousiast, geduldig en vriendelijk en hield van haar werk. Ze werkte inmiddels al meer dan 25 jaar op kantoor en vorig jaar was haar gevraagd of ze leidinggevende over haar afdeling wilde worden. Met haar kennis en ervaring was ze daar dé persoon voor en Nicolette had het aanbod dan ook met een zeker gevoel van trots aangenomen. Toch bleek er wel wat meer bij te komen kijken. De mensen met wie ze altijd had samengewerkt, moest ze nu ineens aansturen en zo nodig aanspreken op hun gedrag.

Conflicten aangaan

En bij dat laatste lag nu juist de crux. Neem nu Arie: een fijne collega, maar bij tijd en wijle liep hij er de kantjes vanaf. Dat was de laatste tijd ook weer het geval. Het was net alsof hij de grenzen opzocht. Hij kwam regelmatig te laat en maakte veel fouten. Nicolette had het eerst een poosje aangezien, maar ondertussen ging ze zich er wel steeds meer aan ergeren. Ze vond het echter lastig om het conflict aan te gaan omdat daardoor de onderlinge relatie onder druk kwam te staan.

Harde woorden

Maar doordat de irritaties zich opstapelden, barstte de bom op een gegeven moment toch weer. Op zo’n moment kon Nicolette ontzettend bot uit de hoek komen, en had ze een pittig gesprek gehad met Arie. Door de opgestapelde ergernissen werd alles ook nog eens veel zwaarder aangezet en had Nicolette er in haar emotie harde woorden uitgegooid. En daar voelde ze zich achteraf helemaal niet fijn bij.

Ze heeft als het ware inzicht gekregen in haar eigen ‘gebruiksaanwijzing’

Datum: 27 juli 2021