kilo's

Haar lichaam durfde de kilo’s niet los te laten

Al in haar puberteit worstelde Eva met haar gewicht. Eigenlijk begon het in de tweede klas van de middelbare school. Ze was altijd een wat stil en onzeker meisje en dat maakte haar tot een makkelijk slachtoffer van pesterijen. Haar rugzak werd in een plas water gegooid, de banden van haar fiets lek gestoken en haar jas, helemaal vies en een paar keer zelfs kapot, vond ze regelmatig terug op de meest vreemde plekken.

Jeanien Eertink

Eetbuien

In die periode begonnen ook haar eetbuien. Als ze zich verdrietig voelde, troostte zichzelf met een zak spekkies, chips, drop of een grote reep chocola. Het gepest ligt al lang achter haar, tegenwoordig staat ze haar mannetje wel, maar van dat emotie-eten is ze nooit afgekomen. Ze had al diverse diëten geprobeerd. Overdag kon ze zich daar wel aan houden, maar ‘s avonds verviel ze toch vaak weer in haar oude gedrag. En dat had in de loop der jaren een groot effect op haar gezondheid. Toen haar gewicht de 100 kilo passeerde, was voor haar de maat vol en besloot ze professionele hulp te zoeken.

Samenwerking

Een paar weken daarna vroeg Esther van Proud Today mij om hulp. Wij verwijzen wel vaker naar elkaar door. Ik ben echt een voorstander van delen. Waarom zou je altijd op je eigen fort blijven zitten? Door samen te werken, kun je elkaar ook versterken. Ondanks het feit dat Eva zich goed aan het programma leek te houden, verloor ze nauwelijks gewicht. Esther had het gevoel dat hier meer achter zat en had met Eva afgesproken dat ze mij zou bellen om te vragen of ik hier iets in kon betekenen.

Oude pijn

Een paar dagen later nam Eva al contact met me op. Eva is een leuke, spontane vrouw en ze komt heel zelfverzekerd over. Toch merkte ik al snel bij het eerste contact, en later gedurende de massage, dat dat slechts de buitenkant is. Diep in Eva zat nog die oude pijn die ontstaan is toen ze zo gepest werd op school. Ze voelde zich niet gezien en de moeite waard en overschreeuwde dat als het ware door zich heel anders voor te doen. ‘s Avonds, wanneer ze alleen thuis op de bank zat, voelde ze weer hoe alleen ze was, dat er niemand was die haar de moeite waard vond, dat ze niet gezien werd. Nu ze door Esther werd begeleid, kon ze dat emotie-eten wel de baas, maar het was net of haar lichaam de kilo’s niet wilde loslaten.

Tijdens de massage liet Eva haar masker van zich afvallen

Niet de moeite waard

Na een kort gesprekje vooraf begon ik met de massage. Al snel liet ze haar masker van die zelfverzekerde vrouw vallen. De gedachte dat ze niet de moeite waard was en op haar hoede moest zijn voor mensen die haar mogelijk kwaad wilde doen, had zich zo stevig vastgezet, dat het voor Eva heel moeilijk was om bij haar gevoel te komen.

Yoga en meditatie

Tijdens de massage maak ik ook vaak gebruik van yogaoefeningen en meditatie en gaandeweg zag ik Eva veranderen. Er kwam ruimte voor die weggestopte pijn en het verwerken daarvan. Het kreeg een plekje en de belemmerende overtuiging dat ze niet de moeite waard was brokkelde stukje bij beetje af. Dat gevoel kwam uit haarzelf en hoefde niet meer weg gegeten te worden met vette snacks of suikerrijk troostvoer.

Mooi mens

Het is geweldig om te ervaren hoe Eva is gegroeid! Nee, niet in omvang. Integendeel. Mede dankzij de fijne begeleiding van Esther is Eva echt op weg om een gezond gewicht te bereiken. Maar ik ben bovenal ontzettend trots op haar hoe ze weer durft te voelen en de diepe wond, die het pesten in haar had achtergelaten, de gelegenheid heeft gegeven om te helen. Ze doet zich nu niet alleen meer zelfverzekerd voor, maar ze ís het ook echt. Ze staat in haar kracht en is een prachtig mens dat er mag en durft te zijn!

Datum: 13 september 2019