mantelzorg

Hoe hou je mantelzorg vol?

Een mantelzorger cijfert zichzelf weg, rent en vliegt, regelt voor de ander. Stopt zijn eigen emoties weg. Draaft maar door… Want het moet. Je houdt van diegene, dus je kan niet anders. Als je het niet doet, stort alles in, niet beseffend dat als de mantelzorger instort dit ook gebeurt.

Rust & ruimte

Een coach kan je helpen je eigen emoties niet langer weg te stoppen. Je leert ruimte te geven aan je emoties wanneer jij je bijvoorbeeld verdrietig, boos of onzeker voelt. Wanneer je dit onder ogen ziet zal er veel rust in je hart en hoofd ontstaan. Negeer de vermoeidheid niet, maar vraag hulp als je het zelf niet ziet hoe je met meer energie alles kunt volhouden.

Samen

Je coach en jij gaan samen op zoek naar dat wat jou energie oplevert in plaats van energie kost. Wat heb jij nodig? De een wil ruimte maken voor een half uur wandelen per dag. De ander gaat een paar baantjes zwemmen en een derde vindt rust en energie in meditatie. Misschien kun je een van die vele ballen die je hoog houdt wel laten vallen om tijd te creëren voor jezelf!

Zorg voor een kankerpatiënt

Kanker raakt niet alleen de patiënt, maar ook de partner en het gezin. Als patiënt heb je te maken met verlies van gezondheid, werk en relaties, verlies van vertrouwen in jezelf en angst voor de dood. Als partner van een kankerpatiënt kom je vanzelf in de rol van mantelzorger. Ook jouw leven staat op zijn kop. Je krijgt te maken met verdriet, onzekerheid en angst voor verlies van je partner. Vaak beseft men pas veel later hoeveel tijd en energie het kost om ernaast te staan.

Een coach kan je helpen je eigen emoties niet langer weg te stoppen

Machteloos

Bovendien heb je te maken met onzekerheid: ‘is er nog wel een morgen?’. Je durft niet meer aan de toekomst te denken. Er is de machteloosheid; het gevoel dat je niets kunt. Allemaal dingen waar je vragen over kunt hebben, waar je wel eens over wil praten met iemand van buiten je eigen kring. Je wil een luisterend oor zonder dat mensen uit je omgeving hun eigen mening geven of met het eigen verdriet of de eigen ervaring op de proppen komt.

Wandelen in de natuur

De natuur kan helpen om meer rust en balans te ervaren tijdens heftige periodes. De natuur en de omgeving helpen in het proces om ruimte te creëren voor je eigen wensen; om inzicht te krijgen in wat jij nodig hebt om de combinatie van gezin, werk en extra zorg te kunnen volhouden.

Een coach

Ben je mantelzorger en lijkt het erop dat je dit een langere periode zult blijven, neem dan de tijd om voor jezelf te zorgen. Wat daarvoor nodig is, is voor iedereen verschillend. Een coach kan je helpen om te ontdekken hoe je dit kunt integreren in je, toch al overbelaste, leven.

Datum: 14 december 2017