kracht

Ken jij jouw kracht?

Niet iedereen is een geboren leider of weet van nature de controle te pakken in het leven. Zo ben je misschien in je werk gerold, zonder dat je jezelf in die positie zag. Of je probeert werk, privé en sociaal leven te combineren en weet nog niet goed waar je grenzen liggen. Je kunt goed met mensen omgaan, hecht belang aan de verschillende aspecten in je leven, maar toch heb je soms het gevoel dat je alle verantwoordelijkheden moeilijk aankunt. Je vraagt je af of je genoeg draagkracht hebt voor alles wat er op je bord komt. Dit soort onzekerheden straal je onbewust uit en kunnen je gaan dwarszitten.

Bewust van je kwaliteiten

Mensen die de leiding nemen in hun eigen leven zijn zich doorgaans goed bewust van hun kwaliteiten én valkuilen. Het kan zijn dat jij dit nog niet goed weet van jezelf, omdat je hier weinig aandacht aan besteed hebt en niet in de situatie bent gekomen waarin dat nodig was. Maar in zo’n geval is het mogelijk dat je wordt achtervolgd door onzekerheid en jezelf hierdoor onbewust beperkingen oplegt. Want pas als je je eigen kracht echt goed kent, kun je deze ten volste benutten.

Tekortkomingen niet verbergen

Ga daarom bij jezelf na wat jouw sterke punten zijn en leg hierop de focus. Denk vervolgens ook aan je zwakke punten en probeer hier op een andere manier naar te kijken. Veel eigenschappen die je zelf ziet als zwaktes, kun je in feite omzetten in iets positiefs. Open zijn naar jezelf over deze zwaktes is dan ook van groot belang. Want als je je eigen tekortkomingen probeert te verbergen, is de kans groter dat ze je ten negatieve zullen beïnvloeden. Het is daarbij nuttig om je verbeterpunten helder te formuleren en open te staan voor nieuwe uitdagingen zodat je hieraan kunt werken. Alleen dan kun je jezelf ontplooien.

Pas als je je eigen kracht echt goed kent, kun je deze ten volste benutten

Zelfverzekerheid uitstralen

Openheid is ook een belangrijke factor om meer controle uit te stralen en zelfverzekerder over te komen op de buitenwereld. Hoe (en wat) je communiceert naar anderen heeft namelijk een groot effect op het wederzijds vertrouwen. Op een directe en oprechte manier communiceren zorgt sterk voor een gevoel van vertrouwelijkheid. Mensen weten wat ze aan je hebben en zijn sneller geneigd hun beslommeringen bij je neer te leggen. Maar zorg daarbij dat je de regie behoudt en kenbaar maakt dat je in controle bent. En ook als je een zelf hulp nodig hebt, kun je daar gewoon voor uitkomen. Zelfverzekerd zijn betekent ook dat je durft kwetsbaar te zijn wanneer dat nodig is.

Inzicht in eigen leiderschap

Om meer inzicht te krijgen in je eigen vaardigheden, kun je baat hebben bij een coaching. In de coaching leer je doelen realiseren én jezelf zo te sturen dat je deze ook daadwerkelijk kunt behalen. Hierbij ligt de nadruk op het eigen initiatief: jij kunt jezelf sturen, hebt de macht om over je eigen gedrag en gevoel te beslissen. Zodat je niet passagier blijft, maar de chauffeur wordt van jouw eigen levenspad.

Over Bramas Coaching

Met workshops, trainingen en coaching van Carina Braams leer je je kracht te ontdekken en verder te ontwikkelen. Of je nou meer zelfvertrouwen wilt opbouwen en zelfverzekerder voor een groep wilt staan, of je wilt focussen op bepaalde verbeterpunten: Carina helpt je om je leiderschap en team sterker te maken. Ben je benieuwd geworden wat coaching voor jou kan betekenen? Neem dan contact op en ga de uitdaging met jezelf aan.

Datum: 05 maart 2020