kracht

Kom in je eigen kracht

Vroeger was de rol van de vrouw duidelijk: trouwen en zorgen voor de kinderen. Tegenwoordig is die rol veranderd. Veel vrouwen werken, naast de situatie dat ze partner en of moeder zijn. Sommigen parttime, anderen fulltime. Of je nu vanuit je ouderlijke huis gaat werken en dan gaat samenwonen, trouwen en kinderen krijgen, of dat je pas gaat werken na je samenwonen, trouwen en dan kinderen krijgt: de rol die je hebt, verandert, en daarmee kom je voor een keuze te staan.

Claudia Benmesahel

Ballen in de lucht

Vaak houden vrouwen meerdere ballen in de lucht en ergens hebben we de neiging om alles goed te willen doen. De perfecte vrouw, moeder, collega, vriendin en buurvrouw. Het huishouden, de boodschappen, je kinderen met alle schoolproblemen die er kunnen zijn, je baan vraagt aandacht, vriendinnen en o ja, de fitnessreclame die schreeuwt dat je vooral gezond moet eten en veel moet sporten.

Bereikbaar

We zijn 24/7 bereikbaar via sociale media en appen en Instagrammen en Facebooken wat af. Vooral meteen reageren en we checken regelmatig onze telefoon en alle mail die beantwoord moet worden.

Burn-out op de loer

Vanuit pure logica kun je bedenken dat dit niet goed kan blijven gaan. Een burn-out ligt op de loer en die komt nu net even niet uit, dus ga je door. Er komt echter een moment dat je echt niet meer kunt en… dan ben je dus te laat. Ineens blijkt het wél anders te kunnen: meer rust, bewust met je tijd omgaan, de tijd nemen voor jezelf. Je moet wel, want anders kom je niet uit je burn-out.

Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch

Kiezen

Van vrouwen is bekend dat ze ‘sterk’ zijn en doorgaan tot ze erbij neervallen. Wat maakt dat wij dit doen? Waarom luisteren we niet eerder naar ons eigen lichaam? Waarom zeggen we niet vaker ‘nee’ tegen de sociale druk van het steeds maar moeten presteren, beschikbaar zijn, het zelf moeten kunnen? Pas als jij voor jezelf kiest, ongeacht de rol die je hebt als vrouw, moeder, collega, pas dan kun je alle rollen die je hebt goed uitvoeren.

Belangrijkste rol

Wat voor jou de beste manier is om voor jezelf te kiezen, weet ik niet. Neem tijd voor jezelf op een manier die bij je past. Denk na over wat echt belangrijk is en waar je je tijd en vooral energie aan wilt besteden. Je bent een vrouw en hebt meerdere rollen, maar de belangrijkste rol is die van jezelf zijn en daarmee alle andere rollen goed kunnen uitvoeren.

Jij!

Laat aan je man en je kinderen zien dat het meest kostbare dat je hun kunt geven jezelf is. Voel je niet schuldig als je tijd voor jezelf neemt. Een week, een weekend, een dag of een paar uur. Kiezen voor jezelf is geen egoïsme, maar het gebruiken van je eigen kracht.

Datum: 19 februari 2018