mindfulness

Rust meer, pieker minder met mindfulness!

Stress kan een gevolg zijn van bepaalde veranderingen in je leven. En stress uit zich op verschillende manieren: aan de buitenkant, zoals een minder mooie huid, maar ook aan de binnenkant. Dan hebben we het over piekeren, rusteloosheid en dergelijke. Nu zijn de uiterlijke verschijnselen van stress het meest zichtbaar, dus die worden het snelst aangepakt, maar het is belangrijk om juist ook de binnenkant aan te pakken. En daar is Mindfulness een prima methode voor!

Mindfulness

Mindfulness gaat over bewust omgaan met je gedachten, gevoelens, je bezigheden, je lichaam en met de mensen om je heen. Het draait om opmerkzaam en aandachtig zijn. Veel dingen in ons leven doen we namelijk volkomen automatisch, waardoor we ons vaak helemaal niet bewust zijn van onze reacties en ons doen en laten.

Bewustzijn

Als we onbewust zijn (automatisch reageren), herhalen we ook de niet-functionele patronen in ons denken, voelen en doen en blijven we tegen dezelfde stress of problemen aanlopen. In wezen betekent Mindfulness niet meer dan je bewustzijn zoveel mogelijk gebruiken bij alles wat je in je leven doet. Dit bewustzijn kun je oefenen. Je leert om meer met je aandacht in het moment te zijn, zonder te oordelen over jezelf of over de situatie.

Rust

Mindfulness geeft rust en ruimte. Het effect is dat je helder en alert bent en bewuste, passende keuzes kunt maken, in plaats van op de automatische piloot te reageren. Meer bewustzijn zal leiden tot minder piekeren, minder stress, meer rust, meer energie en meer balans in je leven. Je wordt slagvaardiger in het omgaan met wat er is in je leven.

De training is gericht op het anders leren omgaan met datgene wat er speelt in je leven

Anders leren omgaan

In de officiële Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training bij Greetje Komdeur oefen je in 8 bijeenkomsten Mindfulness. Deze training is gericht op het anders leren omgaan met datgene wat er speelt in je leven. Ook leer je om je rust te bewaren, ook in moeilijke omstandigheden.

Groepstraining

Je kunt de training doen in een groep, maar ook individueel of met z’n tweeën. De groepstraining biedt de mogelijkheid om onderlinge ervaringen in de groep uit te wisselen, waardoor je ook weer van elkaar kunt leren. Herkenning en steun zijn vaak erg fijn! Greetje biedt de training aan in Drachten, maar kan die ook op andere locaties verzorgen.

Niet zweverig

Greetje: ‘Veel mensen denken dat Mindfulness iets zweverigs is, maar het is juist een heel praktische training, waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond. Het is ook zeker geen hype. De training is ruim 30 jaar geleden ontwikkeld door de Amerikaanse arts Jon Kabat-Zinn en wordt inmiddels breed toegepast, ook in bedrijven en op scholen. Het mooie is dat iedereen het kan leren. Je kunt mindfulness zien als sportschool van de geest: net zoals je naar de sportschool gaat om je lichaam te trainen, kun je ook je geest trainen om sterker en leniger te worden. Mijn begeleiding is persoonlijk, praktisch en professioneel.’

Datum: 30 mei 2018