sporten

Sporten en massage: een gouden combi

Arjan had het helemaal gemaakt: een mooie vrouw, twee leuke kinderen, een prachtig huis en een goede baan. Het was hem niet zomaar in de schoot geworpen. Nee, hij had er hard voor gewerkt. Eigenlijk werkte de veertiger er nog steeds hard voor. Een 60-urige werkweek was voor hem dan ook geen uitzondering.

Jeanien Eertink

Dreigende burn-out

Toch zat Arjan niet helemaal lekker in zijn vel. Het drukke leven wat hij leidde, begon een beetje zijn tol te eisen. Hij was al eens met wat vage klachten bij de huisarts geweest en die had hem gewaarschuwd dat, als hij op deze manier doorging, niet gek moest opkijken als hij over enige tijd thuis zou zitten met een burn-out. Hij kreeg als advies om meer te bewegen en vaker tijd voor zichzelf in te plannen.

Personal training

Niet lang daarna meldde Arjan zich aan voor personal training bij Bootburg Outdoor Workouts. Zo sloeg hij twee vliegen in één klap: hij deed aan sport én plande daarmee op hetzelfde moment tijd voor zichzelf in. Lekker trainen in de buitenlucht, conditie opbouwen en zijn eigen grenzen verleggen. Arjan zag het al helemaal voor zich. Hij kon het allemaal precies inplannen in zijn toch al overvolle agenda.

Samenwerking

Toch ging het niet helemaal lekker en daarom nam zijn coach Steve, uiteraard na overleg met Arjan, contact met mij op. Steve en ik verwijzen wel vaker cliënten naar elkaar als we denken dat de ander daarvoor iets extra’s kan betekenen. Steve kreeg sterk de indruk dat de trainingen Arjan niet helemaal het beoogde effect brachten. Het was net alsof hij zich er niet goed aan kon overgeven.

‘Door massage, maar ook yoga en meditatieoefeningen, leer je weer voelen’

Sport en massage

Op aanraden van Steve kwam Arjan op een gegeven moment bij mij voor een behandeling. Ik masseer regelmatig mannen zoals Arjan. Mannen die het als het ware geleefd worden door hun drukke baan en nauwelijks tijd hebben voor hun gezin of voor zichzelf. Ze zijn alleen nog maar in hun hoofd bezig en zijn verder dan ooit verwijderd van hun gevoel.

Weer leren voelen

Nu heb ik zelf op hoog niveau gefietst en weet ik als geen ander hoe verslaafd je kunt zijn aan presteren. Bij mij was dat destijds niet anders. Ik was verslaafd aan mijn lichaam en wilde altijd maar knallen, zodat de adrenaline zou vrijkomen. Die gedachte zat altijd in mijn hoofd. Dat sport en massage goed samen gaan, weet natuurlijk iedereen. Maar het kan zoveel meer betekenen dan alleen het los en warm maken van je spieren. Door met massage, maar ook yoga en meditatieoefeningen, die ontspanning te creëren, leer je weer voelen.

Quality time

En dat was ook wat met Arjan gebeurde. Eindelijk voelde hij wat voor roofbouw hij al die jaren op zijn lichaam had gepleegd. Eindelijk ervoer hij wat echt van waarde was in zijn leven: quality time met zijn gezin. Eindelijk durfde hij daar consequenties aan te verbinden en te luisteren naar zijn lichaam. Nog steeds heeft hij een drukke en verantwoordelijke baan, maar nu neemt hij geen werk meer mee naar huis en is hij er in het weekend helemaal voor zijn gezin. En hij gaat nog steeds trouw naar de trainingen van Steve. Die zijn nu voor hem echte een stukje ‘me-time’ en hij kan zich er helemaal aan overgeven.

Datum: 04 oktober 2019