piekeren

Wanneer stoppen met piekeren niet lukt

Claudia Koehoorn houdt zich vanuit haar coaching- en counselingspraktijk JouwTransformatie bezig met verbinding en verandering. Elk artikel belicht ze een probleem waar veel vrouwen mee worstelen. Dit keer: kun jij niet stoppen met piekeren?

Wat is piekeren?

Wanneer je door omstandigheden, bijvoorbeeld door een nare ervaring, een ingrijpende gebeurtenis, of de drukte van gezin, werk en vrienden, niet meer vanuit je eigen gevoel kunt leven, wordt jouw psychische en lichamelijke belastbaarheid verstoord. Je slaapt slechter en je bent constant aan het piekeren. Als je last hebt van malende gedachten is het lastig om daaraan te ontsnappen. Altijd maar weer die continue stroom van gedachten die de revue passeert.

Terugkerende gedachten

Sommige mensen zeggen dan ‘Stop toch eens met piekeren’, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De gedachten dringen zich aan jou op en dan kun je best een paar keer de knop omzetten en iets anders gaan doen, maar die gedachten komen terug! Het is alsof iemand continu aanbelt, maar jij de deur niet openmaakt. Het is hartstikke vermoeiend om steeds weer die bel te horen.

Test jezelf!

Toegeven dat je ergens last van hebt is niet gemakkelijk. Er zijn een aantal vragen waar je over kunt nadenken:

  • Denk jij vaak negatief over jezelf?
  • Denk jij vaker negatief dan positief?
  • Ben jij vaak onzeker?
  • Heb jij last van knagende stemmetjes in je hoofd?
  • Heb jij het gevoel dat je aan verplichtingen moet of wilt voldoen?
  • Ben je vaak vermoeid of heb je het gevoel dat je last van een energielek hebt?
  • Stel jij het slapen gaan uit, omdat je bang bent dat je gaat piekeren?

Als je meer dan 2 vragen hebt aangevinkt, dan zou het kunnen dat je te veel piekert.

‘Stoppen met piekeren’ is gemakkelijker gezegd dan gedaan

De oorzaak achterhalen

Weet je niet wat je zelf aan het piekeren kunt doen? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. In een individuele sessie van ongeveer 45 minuten gaan we samen kijken naar waar jij nu precies over piekert, wat de oorzaak is van jouw piekeren en geef ik je 3 tips die je direct kunt toepassen om jouw piekeren te onderbreken, te verminderen en misschien zelfs te stoppen. Na deze sessie heb je meer inzicht in jezelf en ervaar je meer rust in je hoofd.

Transformeer jezelf!

Vrouwen in hun kracht zetten door ze (weer) in verbinding te brengen met zichzelf is mijn missie en mijn passie. Ik werk niet áán vrouwen, maar mét vrouwen. Het start met herkennen en erkennen wat er in jouw hoofd en gevoel gebeurt en wat je graag anders zou willen. Daar gaan we dan mee aan de slag. Je hoeft bij mij niet te praten over gebeurtenissen uit je verleden. Ik richt me specifiek op de emoties en overtuigingen die je eraan gekoppeld hebt, want die beïnvloeden je gedrag nú. Ik ben gespecialiseerd in het vrouwenbrein, wat mijn aanpak voor vrouwen zo uniek en passend maakt. Mijn toegevoegde waarde is dat ik psychologie gestudeerd heb, waardoor ik snel tot de kern van je probleem kom. Met een combinatie van counseling en coaching leer ik jou welke emotionele knopen en overtuigingen je dwarszitten en je gedrag aansturen, en hoe je daarvan loskomt.

Datum: 10 april 2019