Rituelen-bij-kinderen

De mama van elke dag weer een ritueel

Uit vele onderzoeken is gebleken dat kinderen het meeste baat hebben bij structuur. Zo begonnen wij toen Ties nog maar een paar weken oud was met het bedritueel. De meeste kinderen blijken zo te leren dat, wanneer het avondritueel begint, ze weten dat ze de nacht in gaan en dat dat dus de ‘lange’ slaap is.

Tandenpoetsen

Dus het ritueel begon bij ons met ‘tandenpoetsen’. Dit was natuurlijk niet meer dan een tandenborstel in z’n hand waar hij wat op kon sabbelen. Ik dacht dat hij zo wende aan deze gewoonte die hij de rest van zijn leven keurig iedere ochtend en avond moet uitvoeren. Op deze manier gaat hij het vast nooit zo erg vinden (nu weet ik wel beter). Tijdens sabbelen op de tandenborstel werd zijn luier verschoond en zijn pyjama en zijn slaapzak aangedaan. Daarna kreeg hij altijd nog borstvoeding en later natuurlijk de fles. Als laatste lekker instoppen, een dikke kus, ‘slaap lekker en tot morgen’. Al wist ik natuurlijk dat dat ‘tot morgen’ nooit echt waar was. Voordat het morgen zou zijn, zou ik hem heus nog een keer of twee zien.

Koning Tijdrekken

Nu is hij bijna 3 en is hij Koning Tijdrekken. Maar ook echt: als er een beroep bestaat dat je je geld kunt gaan verdienen met tijdrekken, weet ik zeker dat hij erin gaat uitblinken! Rituelen dus. Iedere keer komt er weer wat bij. Gelukkig vallen er ook steeds weer dingen af, maar wanneer je een keer wat nieuws doet, weet je dat je dat morgen ook direct kunt repeaten. Rust voor het slapen? Weinig prikkels? Dat werkt voor Ties niet. Nee, Ties gaat het liefste van links naar rechts hossen op de Snollebollekes. ‘Zombie’ van The Cranberries is ook favoriet. Dit is het ritueel met zijn vader.

Tip

Muziek: dus heel hard springen, gillen en gek doen op het grote bed. Ondertussen ergens in zijn pyjama springen en tanden poetsen. Hier heb ik overigens de tip voor: wij benoemen alles wat hij gegeten heeft. Even het broodje wegpoetsen hoor. Hé, zie ik daar nou nog wat chocola zitten? En de vla zit volgens mij nog achter die kies! Het poetsen gaat tegenwoordig fantastisch.

Boekje(s) lezen

Na het dansen en feesten het bed in, en dan nog boekje(s) lezen. Als je je dan bedenkt dat het allemaal toch wel wat lang duurt en je het proces dan eigenlijk even wat wilt versnellen door bladzijdes over te slaan in het boekje… Ha, dan heb je het mis! Meneer weet het precies, dus hop opnieuw en nu alle bladzijdes.

Doorslapen

Ook bij oma heeft hij z’n eigen ritueel. Tanden poetsen, pyjama, slaapzak… Thuis wil hij allang niet meer in de slaapzak, maar bij oma wel. Daar is de slaapzak natuurlijk wel fijn. Boekje 1: over een vogeltje dat te ver vliegt, eigenlijk te moe is om terug te vliegen en bij geen enkel ander vogeltje in het nestje mag omdat hij daar niet hoort… ‘Zielig hè’, roept hij steevast. Zo zielig vindt hij het nog niet, aan zijn grijns te zien. Daarna het boekje van Plons, de klok opwinden en het belangrijkste wat steevast is bij opa en oma: doorslapen! Daar kan dat altijd wel…

Nieuwe toevoeging

Sinds een dikke week heb ik weer een toevoeging in mijn ritueel. Ik zing een deuntje, of zing… het intro van de paso doble. Ties komt dan dansend en springend naar mij toe en wanneer zijn hoofd of arm of been dan in zijn pyjama zit, roept hij ‘Olé!’. Dus niet bij óf z’n hoofd, óf zijn arm, óf zijn been, maar én, én, én… Lichtelijk frustrerend dat zijn vader niet snapt als hij vraagt of papa ook ‘tutududum’ wil doen. Dus je snapt het: ik mag nu het pyjamaritueel doen. Daarna ‘tutududum’ het bed in en olé, lekker slapen!

Datum: 26 november 2021