Geluksmomenten-zoeken-of-vinden

Een dag met een gouden randje

Iedere dag heeft wel een geluksmomentje. Je moet er alleen wel voor openstaan. De ene dag moet je er écht naar op zoek, terwijl je het de andere dag als het ware op een presenteerblaadje krijgt aangereikt.

Reportage

Dat laatste ervaarde ik onlangs, toen ik voor een reportage, samen met een fotograaf, een dagje het centrum van Amsterdam afstruinde op zoek naar mensen waaraan we normaal gesproken voorbijlopen. Mensen die we nauwelijks opmerken. Of mensen waar we liever met een boog omheen lopen, omdat we bepaalde vooroordelen over hen hebben.

Bijzondere verhalen

We wilden portretten maken van mensen die opgaan in het straatbeeld, maar die vaak zulke bijzondere verhalen hebben. Prachtige mensen. Kleurrijke mensen. Waardevolle mensen. Niet omdat ze dure kleding dragen of een knap uiterlijk hebben, maar omdat ook zíj het waard zijn om gezien en gehoord te worden.

Prachtige mensen

Zoals die man die de straten van onze hoofdstad schoonhoudt. Eens was hij CEO van zijn eigen bedrijf. Hij had geld en aanzien. De keerzijde daarvan was, dat hij zijn gezin nauwelijks zag en helemaal niet gelukkig was. En nu hij schoonmaakt, en zich met zijn oude bakfiets van de ene naar de andere plek verplaatst, is hij dat wel. Dat hoor ik niet alleen wanneer hij het me vertelt, maar ik zie het ook aan zijn ogen die stralen. Of die jonge vrouw met veel piercings en tatoeages in haar gezicht. Door haar uiterlijk loopt ze tegen veel vooroordelen aan, terwijl ze juist heel erg bezig is met het milieu en werken aan een betere toekomst voor onze vervuilde wereld. Of die evangelist op de hoek van de straat. Hij probeert er voor de mensen te zijn, een luisterend oor te bieden, maar veel mensen lopen met een boog om hem heen.

Aandacht voor elkaar

We spraken nog veel meer mensen en luisterden naar inspirerende verhalen over idealen, toekomstdromen en geluk. Maar we hoorden ook over vooroordelen, verdriet en onrecht. Laten we wat meer ons best doen om aandacht te hebben voor elkaar. De ander te zien en naar hem of haar te luisteren. Daar wordt je wereld zóveel mooier en rijker van. Voor mij was het in ieder geval een dag met een gouden randje. Een dag waarop ik veel geleerd heb. Een dag die ik anderen ook gun.

Datum: 19 november 2021