vriendschappen

Een volwassen lesje leren: vriendschappen

Wij mensen zijn sociale wezens. We hebben elkaar nodig om ons gelukkig te voelen. Laatst las ik dat een goede vriendschap zelfs levensverlengend is. Nu mag ik misschien wel ouder worden met fijne vrienden, maar soms bezorgen ze je wel wat extra grijze haren. Maar hoort dat ook niet bij het volwassen worden? Met dit prachtige, overduidelijke bruggetje is het volwassenenlesje dan ook: vriendschap door de jaren heen.

Simpelere tijden

Kun jij je het nog herinneren? Je vriendjes en vriendinnetjes op de basisschool. Mij is het altijd nog goed bijgebleven hoe vriendschappen sluiten er toen aan toe ging. Je bood een ander een koekje aan. Of liet hem of haar met de leukste pop uit de speelhoek spelen. Voor je het wist had je een kameraad gevonden. In sommige gevallen was dat de volgende dag alweer voorbij, maar een enkele keer hield het ook stand. Groepjes waren er altijd op de basisschool. Ondanks dat dit nog wel eens lastig was, vond ik deze simpelere tijden altijd heerlijk.

Chaotische middelbare school

Dan brak er op een bepaalde leeftijd ook de chaotische middelbareschooltijd aan. Er stond weer een nieuwe vriendschapsfase voor de deur. Ik wist, naar mijn eigen ervaring, dat de hormonen door mijn lijf gierden. Het kwam dan ook vaak voor dat de hormonen eerder voor mij spraken, dan mijn eigen stem. Vrienden maken ging gelukkig wel, maar het waren niet de types waar ik voor altijd mee bevriend zou blijven. Achteraf gezien was het ook een duidelijke ontdekkingstijd. Wat zoek ik in een vriendschap? En hoe ben ik zelf als vriendin? Na veel stoerdoenerij, foute feestjes en vrienden, puppyliefdes en leermomenten, kwam ook aan deze tijd weer een einde.

‘Toch vind ik de oprechte hechtheid van volwassenenvriendschap nét ietsjes mooier.’

Het volwassenentintje

Ik mag dan nog niet heel lang uit deze chaotische tienertijd zijn, maar het volwassenentintje is duidelijk tevoorschijn gekomen. Sommigen hebben nog een hele groep over van de middelbare, anderen vormen een kliekje tijdens de studententijd en dan heb je mij. Twee sterke vriendschappen en een paar goede bekenden waar je zo nu en dan de drankglazen mee klinkt. Nu is dat niet zo gek wanneer je in een gezelligheidsdorp woont, maar dat terzijde. Om eerlijk te zijn, is er één iemand die zowel op de basisschool, middelbare school en het begin van het volwassen leven het met mij heeft kunnen volhouden. En dat is mijn beste vriendin. Een zoetsappig stukje tekst zal dit niet worden. Maar ik wil alleen zeggen dat het fijn is dat je iemand hebt, waar je op kunt bouwen door alle vriendschapsfases heen.

Oprechte hechtheid

Hoe ik het volwassenentintje herken? Dat vond ik eerst ook een lastige vraag om te beantwoorden. Het verschilt uiteraard ook voor iedereen. Ik herken het doordat je eigenlijk elk je eigen weg gaat, maar toch ook samen bent. Je het bijvoorbeeld ieder je eigen werk, gezin of andere bezigheden, waardoor je tijd voor elkaar moet vrijmaken. Je plant wanneer je elkaar kunt zien. Vaak onder het genot van een kopje thee of je gaat te lunchen met elkaar. Of voor een avond eventjes die paar wilde haren weer loslaten. De basisschooltijd mocht dan heerlijk simpel zijn. Toch vind ik de oprechte hechtheid van volwassenenvriendschap nét ietsjes mooier.

Datum: 22 maart 2022