Puberen

Puberperikelen fase 3: pubers en volwassenheid

Na twee fases waarin enorm veel gezucht en tot tien werd geteld, komen we ineens in een heel andere fase: madam gaat richting volwassenheid en wil ook absoluut zo behandeld worden. En als je haar dan als een volwassene behandelt, is het weer niet goed! Dan komt toch die grote bek weer opzetten. Eigenlijk een klein vervolg op puberfase 2. Ik kom toch even terug op het huishouden.

Het is en blijft echt een mamadrama

Ik vraag haar op de app (want dat is namelijk de beste manier om je 17-jarige kind te bereiken) om even de vaatwasser uit te ruimen en te stofzuigen, omdat zij de hele dag vrij is terwijl ik de hele dag moet werken. Dat ging ze doen. Top meissie! Ik kom aan het einde van de dag thuis en ze heeft een wijntje klaargezet. ‘Superlief’, zeg ik tegen haar. Even een mamamomentje…
Maar als ik de keuken in kom, zie ik allemaal rommel op het aanrecht liggen. Als ik haar vraag waarom ze dat niet opgeruimd heeft, roept ze uit het niets: ‘Je had ook eerst even dankjewel kunnen zeggen dat ik heb gestofzuigd en de vaatwasser heb gedaan!’
‘Excuse me?’
‘Nou, je zegt nooit dankjewel als ik iets heb gedaan!’
*zucht*

Dankjewel

Daar was die zucht weer. Hoe reageer je daar nou weer op? Heel simpel (dacht ik), als een volwassene: ‘Ik zorg ervoor dat er brood op de plank komt. Ik zorg ervoor dat je alles hebt wat je hartje begeert. Is dat niet genoeg?’
‘Nee mam! Je kan toch gewoon een keer ‘dankjewel’ zeggen als ik iets gedaan heb?’
‘Ik zal er rekening mee houden.’

Eindeloze discussie

Maar goed, volwassenheid kan ook verder gaan.
‘Maaaaaam, m’n drinken is op.’ ‘Maaaaam, ik heb geen koekjes meer voor stage.’
‘Uhm kind, je hebt toch zelf een fiets? Je kan toch zelf naar de winkel gaan?’
‘Ja, maar JIJ doet altijd de boodschappen.’
Ik tel wel even weer tot tien. Toch die eindeloze discussie weer. Ik zeg tegen haar dat ik wel een beetje klaar begin te worden met die grote mond van haar. Ze moet maar eens goed nadenken over hoe ze op mij gaat reageren in de toekomst, want ik ben en blijf toch haar moeder!

Bedankt

Als ik de volgende ochtend uit bed kom, is ze al naar school en vind ik een briefje met de tekst: ‘Ik ga me eraan proberen te houden, maar een ‘BEDANKT’ wil ik er graag voor terug’. Op zo’n moment verval ik toch weer een beetje in mijn fase 1: ik pik het maar even weer.
Tegenwoordig gaat het anders: ik vraag haar om iets in het huishouden te doen en ik krijg een spraakbericht op WhatsApp met de mededeling dat ze haar taken gedaan heeft, en dat ze gaat ontspannen. Ik stuur haar een ‘dankjewel’ met een kus terug.

Seks

En lieve mama’s, als ze ouder worden, komen er vriendjes om de hoek kijken. En seks dus ook. Dat geeft een verhoogde hartslag, kan ik je beloven. Maar daarover de volgende keer meer.

Datum: 22 november 2021