handmade

Help de wereld een handje met handmade

Zeg eens eerlijk. Hoeveel kleren die jij koopt ben je zat nadat je ze een paar keer hebt aangehad? En hoeveel ongebruikte tassen hangen er aan jouw kapstok? Producten verliezen hun vorm en stevigheid, of zijn al niet meer in de mode. De trends wisselen immers constant. ‘Niet erg’ denk je misschien, want de spullen zijn toch goedkoop. Tóch is het de moeite waard om te investeren in een duurzamer, handgemaakt kledingstuk, sieraad of tas. Daarmee help je de wereld ook gelijk een handje.

Snelle mode

Zegt de term ‘fast fashion’ jouw iets? Of ‘snelle mode’ in het Nederlands? Dat is de benaming voor die snel wisselende trends en collecties die goedkoop worden aangeboden in de grote winkelketens. Handig natuurlijk, want dan kun je lekker afwisselen. Je wilt immers niet aan iedere nieuwe trend handenvol geld uitgeven. Maar soms voel jij je ook echt wel schuldig als je een leuk jurkje koopt voor slechts 5 euro.

Voor de wereld

Daarom is het tijd om je te verdiepen in handgemaakte artikelen. Niet alleen koop je dan een kwaliteitsproduct waarmee je de wereld steunt, je wordt óók nog eens trotse eigenaar van een écht origineel ‘fashionitem’. En dat is zeker het overwegen waard wanneer je weer op zoek bent naar een nieuw en bijzonder item om aan je garderobe toe te voegen. Je eet (waarschijnlijk) immers ook niet iedere dag fast food!

Voor ieder budget

Niet iedereen heeft natuurlijk een even groot budget om te besteden aan kleding. Dat is echter geen reden om altijd goedkope alternatieven te blijven aanschaffen. Je kunt er zelf voor kiezen hoe jij je budget besteed. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af waar je op de lange termijn meer aan hebt: tien jurkjes die je aan het einde van het seizoen kunt weggooien, of één mooie, handgemaakte jurk die jaren mee zal gaan? Ditzelfde principe kun je toepassen op je hele garderobe. Het duurt misschien even, maar na een tijdje heb je een zorgvuldig samengestelde kledingkast vol duurzame spullen. Een combinatie van duurzame en ‘snelle mode’ is natuurlijk ook een mooie oplossing!

Je wordt trotse eigenaar van een écht origineel ‘fashionitem’

Ambachtslieden

Beatriz Velasquez verkoopt in haar webshop Hand Made Inspirations onder andere handgemaakte poncho’s, tassen, portemonnees, rugzakken (mochilas) en andere items die gemaakt zijn door de Wayuú-stam op de grens tussen Colombia en Venezuela. Ze heeft hiervoor stichting B.V.B opgericht: ‘De Wayuú-stam bestaat uit een grote groep ambachtslieden die onder andere kleding, poncho’s en tassen maken. Doordat hun natuurlijke leefomgeving bedreigd wordt, hebben zij grote moeilijkheden om te leven. Problemen als ondervoeding, een gebrek aan drinkwater, misdaden en kinderen niet naar school kunnen, zijn voor deze groep aan de orde van de dag. Ik besloot daar iets aan te doen door deze mensen te helpen. Namens Hand Made Inspirations verkoop ik daarom de prachtige, met de hand gemaakte, artikelen.’

Garderobe met een verhaal

De artikelen die Beatriz in haar webwinkel verkoopt zijn gemaakt door de vrouwen van de Wayuú-stam en andere ambachtelijke culturen uit Latijns-Amerika met hun eigen leven, gedachten, emoties en ervaringen in het achterhoofd. Je kunt hierbij denken aan vrolijke gebeurtenissen, alledaagse problemen of gewoon datgene wat ze op het moment van het maken bezighoudt: je ziet het allemaal terug in een uiteenlopende collectie aan kleurrijke, geweven tassen, handgemaakte poncho’s, sieraden en andere items. Zo steel jij ongetwijfeld de show op alle festivals deze zomer. En je hebt er nog een goed, inspirerend verhaal bij ook!

Datum: 06 juni 2019