gezond-gebit

Thuis-tips voor een gezond gebit

Je favoriete outfit, een nieuwe coupe of mooie gemanicuurde nagels: ze kunnen allemaal een positief effect hebben op je zelfvertrouwen. Toch begint contact met anderen vaak met een glimlach of een praatje. Een mooi gebit is daarom net zo belangrijk. De eerste indruk bepaalt immers voor een groot deel welke impressie mensen van je hebben. Naast dat er veel (nieuwe) behandelingen zijn die je kunnen helpen, kun je met deze tips ook zélf aan de slag om je gebit mooi en gezond te houden.

Tip 1: Twee keer per dag, twee minuten

Je kent deze regel vast al, maar toch is twee minuten poetsen waarschijnlijk langer dan je denkt. Vaak wordt er te snel, te weinig of niet goed gepoetst. Probeer de volgende poetsbeurt daarom eens bewust twee minuten te poetsen. Niet alleen heb je in die twee minuten voldoende tijd om alle tanden en kiezen goed te reinigen, ook de fluoride in tandpasta doet pas na twee minuten zijn werk!

Tip 2: Vergeet je tong niet!

Je tong poetsen. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar toch is het erg verstandig om na het poetsen van je tanden ook je tong zachtjes te reinigen met je tandenborstel. Op je tong blijven namelijk, net zoals op je tanden, bacteriën zitten. Wanneer je deze niet verwijdert, kunnen ze een slechte adem veroorzaken.

Tip 3: Poets elektrisch

Uit onderzoek is gebleken dat een elektrische tandenborstel effectiever is dan een handtandenborstel. Op een goede manier poetsen met een elektrische tandenborstel zorgt er tevens voor dat er meer tandplak verdwijnt. Ook loop je minder kans op tandvleesontsteking. Informeer bij je tandarts naar een goede poets-instructie zodat je zeker weet dat je het meeste uit je poetsbeurt haalt!

Tip 4: Tandpasta met fluoride

Fluoride in tandpasta beschermt je tanden beter tegen zuuraanvallen van bacteriën. Spoel na het poetsen niet te veel na met water zodat de fluoride langer blijft zitten en dus kan doorwerken.

Tip 5: Flosdraad, stokers en ragers

Hoe goed je ook poetst, er kunnen tussen je tanden en kiezen altijd bacteriën blijven zitten. Het is immers erg moeilijk om met een tandenborstel bij de kleine ruimtes tussen je tanden en kiezen te komen. Door éénmaal per dag gebruik te maken van flosdraad, rager of tandenstoker, kun je ook deze ruimtes goed reinigen. Wat je gebruikt is afhankelijk van de grootte van de ruimte tussen je tanden en kiezen.

Met deze tips zorg je optimaal voor je tanden en je mond

Méér doen

Dat het belangrijk is om twee maal per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts voor controle, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat het ook raadzaam is om tweejaarlijks een bezoek te brengen aan de mondhygiënist? De mondhygiënist is gespecialiseerd in het onderhouden van je gebit. Door middel van professionele tools wordt je gebit grondig gereinigd. Hierdoor kunnen gaatjes voorkomen worden en tandvleesaandoeningen worden bestreden. Een behandeling bij de mondhygiënist wordt vaak vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden!

Tandarts Den Haag

Fidentist tandartsen is gespecialiseerd in:

  • algemene/preventieve tandheelkunde
  • mondhygiëne
  • wortelkanaalbehandelingen
  • kindertandheelkunde
  • esthetische tandheelkunde
  • kroon- en brugwerk
  • implantologie
  • kunst- / klikgebit
  • orthodontie
Datum: 26 augustus 2019