gebit

Van jongs af aan een goed gebit!

Je gebit is ontzettend belangrijk: je moet er je hele leven mee eten, drinken, praten en lachen. Natuurlijk wil jij ervoor zorgen dat jouw kind dit zijn hele leven ook zorgeloos kan doen! Daarom is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd goed voor de tanden, kiezen en het tandvlees te zorgen. Want als deze van jongs af aan schoon en gezond blijven, hebben je kinderen daar op latere leeftijd veel profijt van.

Waarom is het kindergebit belangrijk?

Je kunt je afvragen waarom een kindergebit zoveel zorg nodig heeft als er later toch gewisseld gaat worden. Toch is mondzorg juist in de kindertijd erg belangrijk. Zie het als volgt: het melkgebit reserveert de plaats voor het volwassen gebit. Ook zorgen de melktanden voor steun tussen boven- en onderkaak, zodat deze goed in vorm blijven. Als kinderen voldoende kauwen, zorgt dit bovendien voor de ontwikkeling van het kaakgewricht. En voor dat kauwen hebben ze gezonde en sterke kiezen nodig!

Gezondheid van kindergebit

De gezondheid van het kindergebit is dus enorm belangrijk, ook al zullen ze op latere leeftijd nog gaan wisselen. Wanneer een baby zes maanden oud is, kunnen al de eerste melktandjes doorbreken. Vanaf dat moment is het belangrijk om de tanden te poetsen met een fluoridetandpasta, passend bij de leeftijd. Tot een leeftijd van ongeveer 2 jaar is één poetsbeurt per dag voldoende, vanaf 2 jaar poets je twee keer op een dag.

Tips!

Kinderen zijn pas na hun 10e levensjaar in staat om hun tanden op de juiste manier te poetsen. Als ouders is het dus verstandig om het gebit na te poetsen. Toch vinden veel kinderen het poetsen een vervelend taakje. Maar zó maak je het poetsen leuker:

  • Probeer tijdens het poetsen eens naast je kind te gaan staan in plaats van ervoor of erachter.
  • Laat je kind zelf een tandenborstel kiezen en zelf tandpasta op de borstel doen.
  • Vertel tijdens het poetsen een verhaaltje of zet muziek aan. Online zijn ook verschillende leuke en leerzame poetsspelletjes en apps te vinden. Kies in ieder geval iets wat 2 minuten duurt!
  • Laat je kind in de spiegel meekijken, zodat het kan zien wat er gebeurt.
  • Vertel je kind wat je wegpoetst. Benoem die boterhammen van de lunch of de sperziebonen van het avondeten.

Juist in de kindertijd is mondzorg erg belangrijk

Tandarts en mondhygiënist

Maar een ander aspect van goede mondzorg is het bezoeken van de tandarts. De meeste ouders gaan al twee keer per jaar met hun kind naar de tandarts. Dat is erg goed, maar waarom zou je niet ook naar de mondhygiënist gaan? De mondhygiënist is gespecialiseerd in preventie van problemen, kan tips geven op het gebied van gezond houden van de kindermond, geeft poetsinstructies en adviseert bij een bewuste keuze wat betreft voeding en dranken. Hoe eerder je begint met preventieve controle, hoe beter. Want slechte gewoontes neem je mee, ook als je van tanden wisselt!

Mondzorgpraktijk Te Gekke Bekkies

Ben je op zoek naar kindertandarts, angsttandarts of mondhygiënist? En wil je graag dat dit een leuke ervaring is voor je kind? Dan is Te Gekke Bekkies dé praktijk. Hier ben je aan het juiste adres voor gebitscontroles, fluoridebehandelingen en mondhygiënebehandelingen. Mondhygiënist Marieke vertelt: ‘Samen met mijn collega’s Caterina en Gonny sta ik voor jou en je kind klaar op mondproblemen te behandelen en te voorkomen. Wij werken onder andere met de ‘Gewoon Gaaf’-methode. Dit is een methode van het Ivoren Kruis die ervoor zorgt dat jij geen gaatjes krijgt. Jij en je kind leren met welke poetsmethode en met welk eet- en drinkpatroon het gebit gewoon gaaf wordt én blijft. Daarnaast kun je als volwassene ook bij ons terecht voor advies en gebitsreiniging.’

Datum: 24 juli 2019