lipoedeem

Een zomerlijf zonder lipoedeem

De mooiste tijd van het jaar is aangebroken! Een stralend zonnetje, cocktails op het terras en flaneren over het strand in je nieuwste bikini. Niet voor iedereen in pretje. Wanneer je last hebt van lipoedeem of cellulite trek je liever geen bikini aan. De huidtherapeut helpt je verder. Zo kun je toch genieten van de zomer!

Lipoedeem

Lipoedeem is ‘ophoping van vet en vocht’ en is een pijnlijke en chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een verstoring in de aanmaak van vetweefsel. Daarnaast verloopt de afvoer van vocht niet optimaal. Het gevolg hiervan is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. In de meeste gevallen komt oedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en de knieën (ook wel ‘rijbroek’).

Symptomen

Ook kan vetweefsel zich ophopen rond de enkels en bij de armen. Wordt oedeem niet behandeld, dan begint ook lymfoedeem (vochtophoping) zich te ontwikkelen in een periode van vijftien jaar. Je herkent lipoedeem onder andere aan:

 • een zwaar gevoel in je benen
 • pijn in de aangedane ledematen
 • cellulite
 • snel blauwe plekken
 • gewrichtsproblemen

Therapie

Hoewel lipoedeem een goedaardige ziekte is, is hieraan lijden dus absoluut geen pretje. Gelukkig kan de huidtherapeut helpen, bijvoorbeeld door middel van endermologie (ook wel ‘lipomassage’ genoemd). Dit is een intensieve, stevige bindweefselmassage die de doorbloeding van de huid bevordert.

Lipoedeem is ‘ophoping van vet en vocht’ en is een pijnlijke en chronische ziekte

Endermologie

Wanneer kan endermologie worden toegepast?

 • lipoedeem en lipolymfoedeem
 • een bestraalde huid
 • cellulite
 • slechte doorbloeding
 • afslanken
 • verslapte huid na zwangerschap of gewichtsverlies
 • na chirurgische ingrepen bijvoorbeeld liposuctie
 • littekens

Ontspannende massage

De behandeling is niet pijnlijk, en voelt eerder als een ontspannende massage aan. Tijdens de massage wordt gebruik gemaakt van een LPG-apparaat. Hiermee worden je huid, je onderhuid en het onderliggende bindweefsel stevig maar pijnloos gemasseerd. Je huid wordt eigenlijk onderworpen aan een pittige work-out. Je bindweefsel en je doorbloeding krijgen een flinke boost. Dit zet het natuurlijke proces aan, waardoor vetophopingen zullen afbreken en je huid gezond en sterk wordt.

Ook bij afslanken

Wist je dat endermologie behalve bij lipoedeem bij nog bij veel meer huidproblemen kan worden ingezet? Denk aan cellulite, een huid met littekens of een verslapte huid na de bevalling. Ook kan de behandeling het afvalproces stimuleren. Wat je van een behandeling kunt verwachten? De vorming van elastinevezels en collageenvezels wordt gestimuleerd. Ook zal het plaatstelijke overtollige vet afnemen en worden lichaamsvormen gladgestreken. Een huid die is aangedaan door bestraling zal weer soepeler worden, net zoals een huid met littekens. Het resultaat? Een stevigere, gladdere en gezondere huid!

Pigmentvlekken en de zon

Ga je de zon in, zorg dan wel voor een goede zonbeschermer. Zo kun je het ontstaan van huidveroudering en pigmentvlekken voorkomen. Pigmentvlekken zijn donkere plekken op je huid. Veel voorkomende pigmentvlekken zijn sproeten, ouderdomsvlekken en het moeilijk bestrijdbare ‘zwangerschapsmasker’ (melasma). Pigmentvlekken kunnen je armen en benen ontsieren en verdwijnen niet vanzelf. Heeft je huid al (zon)schade opgelopen? De COSMELAN-behandeling bestaat uit blekende en peelende producten, waarmee de pigmentvlekken nagenoeg verdwijnen.

Datum: 23 mei 2018