lymfoedeem

Lymfoedeem: snel laten behandelen!

Tijdens of na de operatie of bestraling ter behandeling van lymfeoedeem kan het lymfestelsel beschadigd raken, doordat de lymfeklieren zijn verwijderd of bestraald. De lymfebanen zijn dan onderbroken en kunnen hun werk niet goed meer doen. Hierdoor hoopt het lymfevocht zich op in de buurt van het beschadigde gedeelte van de lymfebanen. Het gevolg: lymfeoedeem.

Lymfeoedeem: grotere impact

Niet alleen in het gebied in het lichaam dat bestraald of geopereerd is kan er vochtophoping ontstaan. Ook kan lymfeoedeem als gevolg van een behandeling tegen borstkanker zich ontwikkelen buten het geopereerde of bestraalde gebied, zoals in je arm, schouder of rug.

Klachten bij lymfeoedeem

Lymfeoedeem leidt tot vervelende klachten, zoals een zwaar, trekkerig of gespannen gevoel in de ledematen (armen en benen), tintelingen en zenuwpijn. Deze klachten kunnen vrij snel na de behandeling ontstaan en zijn meestal blijvend van aard. Daarom is het belangrijk om lymfoedeem zo vroeg mogelijk te herkennen en te behandelen.

De behandeling

Lymfedrainage is een massage waarbij de afvoer van het lymfevocht wordt gestimuleerd. Om de doorstroming op gang te houden, zwachtelt de therapeut na de massage je arm. Als na een aantal behandelingen de arm weer soepeler en vaak ook dunner is geworden, kan er een elastische kous worden aangemeten. Deze kous wordt dagelijks gedragen.

Lymfetaping

Bij een milde vorm van oedeem kan men door middel van lymfetape ook al verlichting ervaren. Als men geen goede afvoer heeft, of wanneer de huid heel hard en stug is, kan men met endermologie de huid weer soepeler krijgen waarna men met handmatige massage verder kan.

Bij lymfedrainage wordt de afvoer van het lymfevocht gestimuleerd

Wat kun je zelf doen?

De huidtherapeut kan je verschillende oefeningen leren die de doorstroming van het lymfestelsel verbeteren. Om de behandeling te ondersteunen, is het belangrijk dat je blijft bewegen. Bepaalde sporten zoals zwemmen, yoga en nordic walking zijn erg geschikt.

Goed om te weten: vergoeding

De behandeling van de zieke of beschadigde huid is een specialisme van de huidtherapeut. Om een vergoeding te krijgen voor een behandeling, heb je een verwijzing van de arts of specialist nodig. De vergoedingen zijn afhankelijk van de polis van de verzekering. Bij de indicatie ‘chronische behandeling’ wordt na een verplicht eigen risico de behandeling opgenomen in de basisverzekering.

Voor jou!

Oktober staat bekend als de maand van de borstkanker. In deze maand geeft Dermavita, naast de behandelingen, als extraatje een huidverzorgingspakket cadeau, bestaande uit enkele kleine producten die speciaal voor de bestraalde of geopereerde huid van toepassing zijn. Daarnaast mag natuurlijk het lintje van Pink Ribbon niet ontbreken.

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

Huidtherapie bestaat uit:

  • manuele lymfedrainage
  • oedeem- en fibrosegrepen
  • zwachtelen
  • lymfetaping
  • lymfapress
  • endermologie
Datum: 10 oktober 2018