oedeemtherapie

Met oedeemtherapie oedeem te lijf

Na de diagnose ‘borstkanker’ volgt er vaak een traject in het ziekenhuis: operatie, wel of geen bestraling, chemotherapie, medicatie. Er komt een heleboel op je af. Na deze periode komt er een tijd van herstel. Je probeert je leven van voor de diagnose waarschijnlijk weer zo goed mogelijk op te pakken. Het kan echter zijn dat je nog klachten ondervindt van deze intensieve periode in het ziekenhuis.

Lymfoedeem

De huidtherapeut behandelt en begeleidt patiënten die klachten na borstkanker ondervinden. ‘Wij kunnen hulp bieden bij het ontstaan van lymfoedeem. Dit kan in meer of mindere mate voorkomen na een operatie waarbij de lymfklieren deels of geheel zijn verwijderd’, legt Iris Wijler, huidtherapeute bij Skinproof Skincenter, uit. Klachten van een dikker wordende hand of arm kunnen behandeld worden door oedeemtherapie.

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een behandeling met verschillende onderdelen, namelijk manuele lymfdrainage, endermologie, zwachtelen, lymftaping en het opmeten van een therapeutische elastische armkous. Ook wordt er bij Skinproof gebruik gemaakt van een Lymfapress, waarbij de arm in een drukmanchet gaat en zo door middel van druk gemasseerd wordt, zodat het lymfeoedeem verplaatst wordt naar het dichtstbijzijnde lymfeklierstation. De therapeutische elastische armkous kan ook preventief worden opgemeten, om zo te voorkomen dat lymfoedeem kan ontstaan.

Littekentherapie

Bij het niet optimaal meer kunnen bewegen of strekken van de arm kan een litteken of kunnen littekens tot last zijn. Littekentherapie behoort ook tot de behandelingen die een huidtherapeut uitvoert. Het soepel maken van littekens door littekenmassage en eventueel een siliconenpleister of siliconengel kan ervoor zorgen dat de bewegingsvrijheid weer terugkomt en dat een litteken er beter gaat uitzien. Dit heeft vaak tijd nodig.

De huidtherapeut behandelt en begeleidt patiënten die klachten na borstkanker ondervinden

Zelfmanagement

In een enkel geval kan het zijn dat de huidtherapeut na borstkanker een blijvende rol gaat spelen. Een stukje zelfmanagement komt dan om de hoek kijken. Zelfmassage, het zelf opmeten van de arm en het jaarlijks opmeten van een nieuwe steunkous worden vaak als prettig ervaren. Zo blijf je onder controle bij de huidtherapeut, maar heb je de controle ook weer zelf in de hand.

Huidbehandelingen op maat

Je huid is je visitekaartje en hier moet je ook zuinig op zijn. Een huidprobleem kan op elke leeftijd ontstaan. Bij Skinproof zijn we gespecialiseerd om een huidprobleem aan te pakken van binnenuit én buitenaf. Van binnenuit door juiste voeding en een gezonde leefstijl te adviseren, met eventueel een aanvulling van supplementen van Skin Nutrition. Van buitenaf door verschillende behandelingen aan te bieden op maat die van buitenaf plaats vinden op de huid. Bij elkaar geeft dit namelijk de beste resultaten!

Oorzaak achterhalen

Het is ook belangrijk om de oorzaak te achterhalen van een bepaald huidprobleem, omdat je alleen op deze manier echt een probleem goed kunt aanpakken. Huidproblemen die behandeld kunnen worden bij Skinproof, zijn:

  • acne
  • pigment
  • rosacea
  • droge / gevoelige huid
  • huidveroudering / rimpels
  • steelwratjes
  • goedaardige huidbulten

Datum: 28 oktober 2021