acupunctuur

Acupunctuur helpt bij bijwerkingen

Als je wordt geconfronteerd met kanker, verandert alles in je leven. Angst, ongeloof en machteloosheid worden vaak afgewisseld door hoop en moed. Er moeten onder andere beslissingen genomen worden: ‘Wat wil ik?’, ‘Welke therapie is de beste?’.

Gevolgen van kanker

Je wilt het gewone leven weer oppakken, maar je wordt belemmerd door vermoeidheid, misselijkheid, obstipatie, neuropathie en pijnklachten. De (late) gevolgen van borstkanker zijn niet mis. Gelukkig is er een mogelijkheid die verlichting biedt tijdens en na het behandeltraject van kanker: acupunctuur.

Acupunctuur en de behandeling rond kanker

De praktijk heeft aangetoond dat acupunctuur gecombineerd met een reguliere behandeling bij kanker het welzijn van de persoon kan verbeteren. De westerse geneeskunde is erop gericht om de tumor zo effectief mogelijk te verwijderen. Deze behandeling richt zich erop om het energieniveau van de persoon te verbeteren, het immuunsysteem te versterken en stress te verlichten. Als beide geneeswijzen met elkaar gecombineerd worden, kunnen ze het welzijn en herstelvermogen van de persoon duidelijk verhogen.

Klachten

Acupunctuur, ingezet bij (borst)kanker, kan helpen bij onder andere deze klachten:

  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • obstipatie
  • neuropathie
  • pijnklachten

Acupunctuur geeft je fysieke en mentale ontspanning

Levenskwaliteit verhogen

Acupunctuur zelf kan geen kanker genezen. Wat de behandeling wél kan, is de bijwerkingen van de chemotherapie, bestraling en hormoontherapie verminderen. Deze behandeling kan bijvoorbeeld succesvol ingezet worden bij misselijkheid en diarree. Vaak hebben mensen last van het slikken of andere mond- en keelklachten. Hierbij kan acupunctuur ook verlichting geven. De behandeling helpt verder om de invasieve stoffen, die tijdens de chemotherapie ingezet worden, weer het lichaam uit te leiden, dus het lichaam te ontgiften. Een van de belangrijkste mogelijkheden van de acupunctuur is het verminderen van stress en angst. Hier kan de behandeling een waardevolle bijdrage leveren om de levenskwaliteit in deze situatie te verbeteren. Acupunctuur wordt grotendeels vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Bewezen methode

Acupunctuur is van oorsprong een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en wordt al duizenden jaren toegepast. In de TCG werkt men vanuit de gedachte dat lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur worden deze verstoringen hersteld. Zo zet deze behandeling het lichaam en de geest aan zichzelf te genezen. De methode is wetenschappelijk bewezen als methode om effectief pijn te verminderen of te bestrijden. Zowel acute als chronische pijnklachten zijn ermee te behandelen, waaronder artrose en reumatische klachten. Ook kan de methode onder andere helpen bij een eet- of rookverslaving.”

Datum: 03 oktober 2018