
‘We kunnen bepaalde bijwerkingen van kanker voorkomen of verminderen’
Veel mensen hebben na de diagnose ‘kanker’ veel vragen en onzekerheden, zowel op lichamelijk als psychisch vlak. Deze mensen hebben specialistische zorg nodig, zorg die niet altijd voor handen is. Ik wilde meer doen om deze vaak complexe patiëntengroep goed te kunnen begeleiden.
Barbara van der Veer
Oncologiefysiotherapie
Dat is de trigger geweest die ervoor heeft gezorgd dat ik de 5-jarige Master oncologiefysiotherapie ben gaan doen. En ja, het is een fantastisch vak! Daar waar de medische behandeling de ziekte bestrijdt, maar het lichaam verzwakt, zorgt oncologiefysiotherapie voor een sterker lichaam met minder bijwerkingen ten gevolge van de medische behandeling.
Unieke aanpak
Elk individu zit anders in elkaar, heeft een eigen ziektebeleving en vraagt om een unieke aanpak. Zo maakt het niet uit wie je bent, welke diagnose je hebt gekregen of hoe je in het ziekteproces staat. Als oncologiefysiotherapeut zorg ik samen met de patiënt voor de hoogst haalbare kwaliteit van leven! Om dit te realiseren, werk ik veel samen met mijn collega’s van andere disciplines. Inmiddels heb ik ruim 7 jaar ervaring als oncologiefysiotherapeute. Ik ben te vinden op verschillende locaties in Twente.
Geweldige resultaten
Oncologiefysiotherapie heeft een positieve ontwikkeling doorgemaakt in de laatste jaren. Dit heeft ermee te maken dat er veel bewijskracht ligt rond de effecten van fysiotherapie in een vroeg stadium na de diagnosestelling. Doordat we de patiënten in een veel vroeger stadium zien dan een aantal jaar geleden, kunnen we de behandeling op tijd starten, met geweldige resultaten. We kunnen bepaalde bijwerkingen voorkomen of verminderen.
Behandelplan
Na de diagnose door de specialist vindt in het ziekenhuis een eerste behandeling plaats. Dan volgt ook bij mij de medische intake en zal er in overleg met de specialist vooral geholpen worden bij het beperken en het bestrijden van veel bijkomende verschijnselen als vermoeidheid, verminderde spierkracht, vertrouwen in eigen lichaam en een algehele vermindering van belastbaarheid. Ik breng de lichamelijke en psychische klachten in kaart en zal waar nodig helpen bij het benaderen van de juiste disciplines of specialismen. Er wordt samen met de patiënt een behandelplan op maat gemaakt.
De gevolgen van kanker zijn vaak complex.
Kanker en daarna…
Het leven staat op zijn kop. Direct na de diagnose komt de toekomst er ineens anders uit te zien. Voor jezelf, maar ook voor je gezin, familie, collega’s, je omgeving. Bestaande plannen vervallen compleet of worden op zijn minst langdurig uitgesteld. Alles is er nu op gericht om deze ziekte de baas te worden. Naast lichamelijke klachten spelen in het ziekteproces ook psychische en sociale factoren een belangrijke rol. Dat ervaar ik dagelijks in de praktijk. Daarom zou ik graag in dit speciale zorgprogramma meerdere aspecten willen uitlichten.
Belang van bewegen
Als je kanker hebt, is bewegen en het leveren van fysieke inspanning niet meer zo vanzelfsprekend, maar wel noodzakelijk. Onderzoek wijst uit dat meer bewegen bijdraagt aan een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid, en een hogere levenskwaliteit. En het vermindert bijwerkingen ten gevolge van de medische behandeling. De meest algemene verklaring ligt in het feit dat beweging de werking van ons immuunsysteem stimuleert. En dankzij een gezond immuunsysteem neemt onze afweer toe.
Geestelijke gezondheid
Naast deze effecten op je lichamelijke gezondheid draagt het bij aan het beter volhouden van de dagelijkse activiteiten en geeft het ontspanning. Ook heeft bewegen een gunstig effect op de geestelijke gezondheid. Het verbetert de informatieverwerking, vermindert angst en depressie, en verbetert je stemming. Oftewel: kwaliteit van leven! Daarbij geeft bewegen het gevoel zelf iets te kunnen doen ’tegen’ kanker en/of bijwerkingen van de medische behandeling. Dit in tegenstelling tot de medische behandeling, waarbij je bent overgeleverd aan artsen en specialisten.
Herstel, herwinnen en hervatten
In de periode na de eerste behandeling (de herstelfase) gaat het om het herwinnen van de beweeglijkheid, conditieverbetering en hulp bij het hervatten van de alledaagse dingen. Maar het gaat nu ook om het herwinnen van het zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven. Zo bied ik als oncologiefysiotherapeut in alle fases van de ziekte vanaf de eerste behandeling een volledig op elkaar afgestemde, professionele begeleiding.
-
Wanneer je behandeld wordt omdat je kanker hebt, kunnen daarbij ook hand- en voetproblemen ontstaan. De chemotherapie bestrijdt namelijk niet alleen de kwade cellen, maar ook de goede cellen krijgen een behoorlijke opdoffer.
-
Wie kanker heeft, krijgt in of na het behandeltraject vaak te maken met allerlei vervelende bijeffecten: vermoeidheid, pijn, stijve spieren en gewrichten, een gevoelige huid, spanning en stress. Dit nodigt niet uit om intensief te bewegen en misschien durf je het niet eens.
-
Het is al 20 jaar geleden en het liep goed af, maar het raakt me nog altijd als ik eraan terugdenk.’ Het bijna 3-jarige zoontje van Astrid Rosendaal kreeg kanker.
-
Tijdens of na de behandeling van kanker kun je je vreselijk moe voelen. Niet alleen raak je lichamelijk uitgeput, ook heeft de ziekte grote impact op je mentale gestel.
-
Jeroen: ‘Ik liep al een tijd rond met allerlei klachten, waar de huisarts ook niet uitkwam. Een belangrijke daarvan was extreme vermoeidheid.
-
De dag is nog niet halverwege en je hebt alweer moeite met concentreren. Je sluit je ogen en drukt je handen tegen je slapen, maar ook dat verlicht de pijn niet.
-
Je merkt sinds enkele weken dat je steeds lastiger in je broeken past. Oké, een pondje erbij gebeurt iedereen weleens. Maar wanneer je je in een paar enkellaarsjes probeert te wurmen, pauzeer je een paar tellen.
-
Stel je voor: je struint het internet af naar manieren om kilo’s kwijt te raken. Of je vriendin meent de heilige graal te hebben om af te vallen. Maar dan moet je oppassen dat je niet gaat jojo’en… Zoveel kleine lettertjes.
-
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem.
-
Logopedische zorg kan geboden worden op elk moment in de levensloop, op elke leeftijd. Logopedie is de zorg voor problemen die er zijn op het gebied van taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De doelgroep die de logopedist het meest ziet, is de groep kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 7 jaar.