Oncologiefysiotherapie

Optimaal herstellen van kanker dankzij oncologiefysiotherapie

Vermoeidheid: het is één van de klachten die vaak voorkomt bij borstkankerbehandelingen. Vermoeidheid zorgt voor een lagere kwaliteit van leven en bemoeilijkt activiteiten uit het dagelijks leven. Traplopen, boodschappen doen, het huishouden doen: dit zijn voorbeelden van activiteiten die een stuk zwaarder zijn. Ook kun je last krijgen van bewegingsbeperkingen, waardoor je pijn krijgt bij het bewegen van je arm en/of schouder. Met oncologiefysiotherapie kun je vermoeidheid en de klachten hier omheen verminderen.

Oncologiefysiotherapie

Je kunt je conditie verbeteren dankzij oncologiefysiotherapie. Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van mensen die te maken hebben (gehad) met (borst)kanker. De fysiotherapeut richt zich op de gevolgen van de behandeling van kanker op het bewegen en het bewegingsapparaat. Het herstellen van de conditie voor, tijdens en na de kankerbehandelingen is een belangrijk onderdeel.

Bewegen is aan te raden

Marinke van Rijn is oncologiefysiotherapeut bij GoFysio. Zij vertelt over deze, nog jonge, specialisatie: ‘Gelukkig genezen steeds meer mensen van kanker. Het is verstandig om de conditie zo goed mogelijk te houden. Vroeger werd wel gezegd, dat je, als je kanker hebt, zo weinig mogelijk moet bewegen en veel rust moet houden. Dat was ook niet zo gek: bestralingen en chemotherapie zijn een aanslag op je lichaam en de behandelingen leiden tot functieverlies, pijn en vermoeidheid. Veel vrouwen met borstkanker zijn dan ook bang om te bewegen, maar lichamelijke activiteit is wél degelijk aan te raden voor een sneller herstel. Natuurlijk wel met beleid.’

Klachten kunnen verminderen

Marinke legt uit dat het trainen onder begeleiding zorgt voor vermindering van je klachten. Marinke: ‘Een oncologiefysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je weer conditie opbouwt. Het is wetenschappelijk bewezen dat training onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut klachten als vermoeidheid, pijn en functieverlies kunnen verminderen.’

Kracht herstelt

Bij GoFysio train je onder begeleiding, samen met een aantal anderen. Je werkt aan het herstellen van je kracht, conditie en mobiliteit. Ook is er veel aandacht voor het weer krijgen van vertrouwen in je lichaam. Het doel: zo snel mogelijk kunt terugkeren naar je oude leven. De oncologiefysiotherapeut bekijkt samen met jou welke vorm van bewegen en/of sporten het beste bij jou past. Marinke: ‘Belangrijk bij het programma is zelfcontrole van de patiënt: die krijgt handvatten om na het programma zelf verder te werken aan zijn of haar conditie.’

Het doel: zo snel mogelijk kunt terugkeren naar je oude leven

Trainen in elke fase

Oncologiefysiotherapie kan worden ingezet tijdens alle fases van de kanker. Je kunt er bijvoorbeeld net na de diagnose mee beginnen, of tijdens de herstelfase na medische behandeling. De training kan al worden gestart voordat de chemotherapie of operatie plaatsvindt. Hoe fitter je de behandeling ingaat, hoe beter je herstelmogelijkheden zijn: ook wel het ‘better in, better out’-principe. Oncologiefysiotherapie draagt bij aan je herstel en heeft een gunstige invloed op je psychische draagkracht. Fysieke training is onmisbaar voor een optimaal herstel tijdens en na kanker.

Energy Control Therapie

Om moeheid aan te pakken, werkt GoFysio met de Energy Control Therapie. Hierbij krijg je onder meer een ’50/50-training’. Dit wordt een ‘balans’-training genoemd: sporten waarbij je 50% vetten en 50% suikers verbrandt. Uit onderzoek blijkt dat bij deze intensiteit er direct een positieve verandering plaatsvindt in het lichaam. De oorzaak hiervoor is een optimale CO2-bloedspiegel. Zowel tijdens als na de training voel je je direct een stuk fitter.

Ademhaling versus vetverbranding

Een ander facet van Energy Control Therapie is de ademhaling. Ademhaling heeft veel invloed op de verbranding. Een hoge ventilatie stimuleert de verbranding van suikers, een lage ventilatie stimuleert de verbranding van vetten. Door de juiste ademhaling blijft de suikerspiegel stabieler en krijg je meer energie.

Balans

Na het volgen van Energy Control Therapie is je lichaam in balans. Dat wil zeggen: je hebt minder behoefte aan suiker, hebt minder honger, een verbeterde vetverbranding, een betere conditie en minder vermoeidheid. Wil je meer weten over de therapiemogelijkheden bij GoFysio? Kijk dan op de website!

Datum: 27 september 2018