kanker

Weer contact met je lichaam tijdens kanker

Wanneer je ziek bent, is je lichaam opeens van heel veel mensen. Medici raken het aan, onderzoeken het en opereren het wanneer nodig. Alle aandacht voor het lichaam gaat dan ook over die ziekte. En dat kan best belastend zijn, voor lichaam én geest.

Reflexologiemassage bij kankerbehandeling

In deze ingewikkelde periode kun je erg verlangen naar een ander soort aanraking, die niet medisch is. Momenten van rust, oprechte aandacht en ontspanning zijn meer dan welkom. Want niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal is het belangrijk om te herstellen, aangezien dat je ondersteunt in het verdere genezingsproces. Reflexologie is een manier om je lichaam even een ander, meer positief, soort aandacht te geven.

Steuntje in de rug

Aanraking en massage kunnen mensen met kanker een steuntje in de rug geven tijdens het medische behandeltraject. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat massages een groot deel van de symptomen en bijwerkingen als gevolg van kankertherapie sterk kunnen verminderen. Dat is mentaal, omdat je meer ontspant, beter slaapt en angst kan afnemen.

Ondersteunt ook het lichaam

Daarnaast ondersteunt massage in de vorm van reflexologie, omdat het de bloedsomloop stimuleert. Een betere bloedcirculatie kan aan de ene kant helpen de medicatie gemakkelijker in het bloed op te nemen, en aan de andere kant ondersteunt het het ontgiftingsproces. Dat wil zeggen dat een betere bloedcirculatie de niet-werkzame delen van de medicatie sneller afvoert.

Lichaam niet belasten

Reflexologie is een prettige vorm van therapie die je ter ondersteuning naast de medische behandeling in kunt zetten naast je reguliere medische behandeling. Bij reflexologie richt de massagebehandeling zich op de ‘reflexzones’. Deze zones zijn plaatsen op je voeten, gezicht, oren en handen die elk deel van je lichaam reflecteren. Een oncologische reflexologiebehandeling bestaat uit een lichte massage op bepaalde reflexzones en meridianen (energiebanen) waarbij er geen druk wordt uitgeoefend op het lichaam. Bovendien duurt de massage kort, om het lichaam niet te belasten. Dat moet per slot van rekening al hard genoeg werken.

Verschillende momenten

Op de verschillende momenten in het ziekteproces kan een reflexologiebehandeling worden ingezet. Al voordat de medische behandeling start, kan reflexologie je helpen wat mentale rust te geven in een periode waarin emoties hoog oplopen. Ook tijdens de behandeling is een massage waardevol, het verlicht bijwerkingen en klachten gerelateerd aan de behandeling. Maar ook na het medische behandeltraject helpt reflexologie de afvalstoffen af te voeren en het herstelproces verder te stimuleren.

Al voordat de medische behandeling start, kan reflexologie je helpen

Betere kwaliteit van leven

Reflexzonetherapie geeft geen genezing, en vervangt dus ook niet de reguliere medische behandeling, maar wél verbetert het je kwaliteit van leven en helpt het je het contact met je lichaam te herstellen. Het lichaam wordt even positief benaderd, en jij kan weer (tijdelijk) voelen hoe het is om je te ontspannen in het lijf dat zoveel meemaakt.

Andere klachten

Andere klachten waar reflexologie kan helpen, zijn onder meer:

  • Hormonale klachten zoals menstruatiestoornissen, PMS, overgangsklachten
  • Zwangerschapsklachten zoals misselijkheid, oedeem, bekkenpijn
  • Klachten van baby’s zoals: reflux, darmkrampjes, moeilijk slapen, tandjes krijgen
  • Blessures
  • Fybromyalgie
  • Stress

‘Een moment voor mezelf’

Mariët (53): ‘Tegen het einde van mijn behandeling was ik ontzettend moe, maar een goede nachtrust lukte maar niet. Mijn lichaam was uitgeput terwijl mijn hoofd bleef malen. Logisch, de medische mallemolen die op gang komt tijdens kanker gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar ik wilde toch proberen me weer iets meer mezelf te voelen. Ik ben bij Lisette geweest voor voetreflexologie, en dat heeft me echt iets gegeven. Een moment voor mezelf. Even de ogen sluiten en weer in mijn lichaam komen. Wanneer ik er wegging, voelde ik me rustiger en tegelijkertijd energieker. Mijn lijf was even weer van mij.’

Over Reflexologiepraktijk Lisette

Lisette is reflexzonetherapeut en eigenaar van Reflexologiepraktijk Lisette, en is getraind in oncologische voetreflexmassage. Naast reflexzonetherapeut is Lisette ook gediplomeerd Hormoonfactortrainer. ‘Ik behandel al jaren vrouwen die last hebben van hormonale onbalans, hier heb ik mij dan ook in gespecialiseerd. Ik denk dat veel vrouwen hun klachten accepteren, maar ik weet dat de leefkwaliteit echt sterk verbeterd kan worden door middel van reflexologie, maar ook voeding en een gezonde levensstijl. Als hormoonfactortrainer ondersteun ik vrouwen om lichamelijk en geestelijk fitter, gezonder en blijer te leven. En dat gun je toch iedereen!’

Datum: 28 september 2019