opvliegers

‘Ik weet het nu zeker: het is geen aanstellerij!’

Ik weet nog precies hoe ik altijd heimelijk moest lachen om die vrouwen die al wapperend met de handen hun ongenoegen over weer een opvlieger uitten. Ik vond het overdreven. Pff, de overgang, dat zou vast wel meevallen. Net zoiets als de puberteit, maar dan anders. Dat wordt ook altijd zo opgeblazen, maar daar was ik ook vrij rustig doorheen gekomen.

Eerste opvlieger

En toen ineens was het zover: ik kreeg mijn eerste opvlieger. Ik had het eerst helemaal niet door. Ik dacht eigenlijk dat ik ziek was en koorts kreeg. Ik stond in de rij bij de kassa van de buurtsuper hier om de hoek. Vanuit mijn tenen voelde ik het omhoog golven: een warmte die per direct via iedere porie in mijn lijf wilde ontsnappen. Er parelden ineens zweetdruppeltjes op mijn voorhoofd en bovenlip en ik had de neiging om me zo snel mogelijk van de nodige kledingstukken te ontdoen. Wat had ik het warm! Toen deze ‘aanvallen’ regelmatig terug bleven komen, begreep ik de boodschap die mijn lichaam me wilde vertellen: ik was in de overgang.

Uitschieters

Gemiddeld kreeg ik er overdag een stuk of tien, maar er waren ook dagen bij dat ik uitschieters had van veertien opvliegers. Ik werd er gek van! Dat ik er ook ‘s nachts nog door geplaagd zou worden, had ik niet voorzien. Halverwege de nacht werd ik vaak wakker, omdat ik zo ongeveer het bed uitdreef. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar mijn nachtkleding was echt doorweekt en het beddengoed kon de volgende ochtend in de was.

Stemmingswisselingen

Het gevolg van die gebroken nachten was dat ik ook nog eens continu moe was. Dat kwam mijn humeur niet ten goede. Mijn man en kinderen klaagden dan ook regelmatig over mijn stemmingswisselingen. Ik kwam mezelf hierdoor wel tegen. Ik, die altijd gedacht had dat die opvliegers aanstellerij waren. Nu wist ik beter. Ik ben uiteindelijk met mijn klachten naar de huisarts gegaan. Hij schreef me hormonale medicatie voor. Omdat dit slechts een klein beetje hielp , bleven mijn klachten maar aanhouden. Gelukkig heeft hij me doorverwezen naar Excellent Care Clinics voor een nieuwe behandelmethode.

Ik begreep de boodschap die mijn lichaam me wilde vertellen: ik was in de overgang.

Opvliegerbehandeling

Deze techniek is in de Verenigde Staten ontwikkeld en Excellent Care Clinics gebruikt het nu als één van de eerste in Nederland. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en de opvliegerbehandeling te ondergaan. Bij deze behandeling wordt een zenuwknoop in je hals tijdelijk met medicijnen geblokkeerd en treedt er een reset op van het warmteregulatiecentrum in je hoofd. En het fijne is: de behandeling wordt vergoed via mijn basisverzekering. Wat een uitkomst! Ik heb bijna geen opvliegers meer en ‘s nachts slaap ik ook weer door. Ik voel me nu zoveel beter. Had ik dat maar eerder geweten!

– Petra

Hormonale therapie bij borstkanker

Zestig tot tachtig procent van de vrouwen die hormonale therapie bij borstkanker krijgen, kunnen last hebben van opvliegers en zweten. Dit geldt ook voor mannen die hormonale therapie krijgen bij prostaatkanker. In het verleden was is er niet veel aan te doen. Gelukkig kan een behandeling bij Excellent Care Clinics eventueel uitkomst bieden.

Datum: 28 september 2018