pigmentvlekken

De 5 beste (?) tips tegen pigmentvlekken

Hoe krijg ik mijn pigmentvlekken weg? Als we Google automatisch laten aanvullen, zien we dat mensen rondom pigmentvlekken vooral zoeken op deze vraag. Logisch, pigmentvlekken ontsieren jouw mooie gezicht. En daar heb je geen zin in! Vervolgens wordt er een trits aan meer en minder zinvolle tips gedeeld. Maar welke werken nu echt? We nemen de meest gezochte tips op Google één voor één door.

Citroen is goed tegen pigmentvlekken

Een ouderwetse en gemakkelijke oplossing: citroen smeren op de huid met pigmentvlekken. Het doel is de huid te bleken, zodat deze weer egaal wordt. Maar citroen of citroensap onverdund op de huid aanbrengen is geen goed idee. Citroensap is een zuur. Zuren verdunnen de huid. Hierdoor kan de zon makkelijker indringen in de huid, en ontstaat er sneller pigmentatie. Dat gaat behoorlijk tegen het doel in! Als je al effect zou zien, is dit waarschijnlijk van zeer tijdelijke aard.

Appelazijn maakt de huid egaal

Appelazijn is een waar trendproduct. Het zou goed zijn voor je haar, tegen roos, en voor de vlekkerige huid. Maar hierbij geldt hetzelfde als voor de citroen: niet doen. Zeker niet onverdund, om de huid niet te irriteren. Het idee achter appelazijn en citroen zit overigens wel wat in. Door het zure product zou je de huid kunnen exfoliëren (diep reinigen). Hierdoor laten dode huidcellen los en maakt je huid nieuwe cellen aan. Pigmentvlekken worden daardoor minder. In de winter is dit een goed idee, maar in de zomer minder. Dan wil je de huid niet verdunnen.

Peelings zijn een goed idee

Een echte peeling bevat verschillende werkstoffen en een zuurgraad die beter past bij gebruik op de huid. Begin je met peelingen, bouw het dan rustig op. Vraag om advies bij de huidspecialist, want de ene huid heeft een intensievere peeling nodig dan de andere huid. Huidadvies is bij ons altijd gratis. Of kies voor een peeling in de salon. Microdermabrasie of biopeeling zijn bijvoorbeeld effectief.

Een gezonde huid heeft vitamines nodig, net als de rest van je lichaam

Vitamines zijn belangrijk tegen pigmentvlekken

Een gezonde huid heeft vitamines nodig, net als de rest van je lichaam. Dit klopt dus zeker! Bepaalde vitamines bevatten de zuren die nodig zijn voor het exfoliërende effect dat hierboven beschreven staat. Ze werken zowel van binnenuit als van buitenaf, wanneer je de juiste pure vitamines gebruikt. Let dus op of jouw product een of meerdere van deze vitamines bevat. Even op een rij:

  • Vitamine C: onderdrukt overmatige productie van melanine (pigmentstof). Heldert pigment op.
  • Melkzuur: licht pigmentvlekken op door afschilfering van huidcellen. Zorgt ervoor dat pigmentcellen minder pigment kunnen vormen.
  • Retinol: variant van vitamine A. Brengt overactieve pigmentcellen tot rust.
  • Vitamine A: ondersteunt bij verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken.

Voor een goede balans in vitaminen en zuren in de producten die je gebruikt, is het slim om advies in te winnen van de huidspecialist.

Pigmentvlekkencrèmes werken niet

Veel hits op Google komen hierop neer. Dit klopt deels wel en deels niet. Veel crèmes en smeersels halen inderdaad niets uit. Dat komt doordat veel middeltjes niet de hoeveelheid werkstoffen bevatten die nodig zijn voor een effectieve werking. Veel producten zijn groot moleculair. Dat betekent dat de moleculen niet diep in de huid komen. Een drogistmedewerker weet niet wat bepaalde werkstoffen in de diepte van de huid kunnen doen. Een huidspecialist wel. Wij werken met producten die klein moleculair zijn. Hierdoor kom je wel in de diepte. Pigment is wel een moeilijk huidprobleem en vereist veel consequentheid in de behandelingen, vitamines en productgebruik.

Breng ingrediënten ín de huid, niet erop

Tot slot een tip die de meeste mensen niet direct terugvinden in hun online zoektocht – onterecht! Om een mooie, egale huid te krijgen is het belangrijk de werkstoffen die we eerder noemden diep in de huid te brengen. Vaak werken we oppervlakkig, maar dat heeft niet altijd voldoende effect. Door middel van een behandeling als mesotherapie kan de huidspecialist ervoor zorgen dat de ingrediënten diep de huid indringen.

Persoonlijk advies

Heb jij last van pigmentvlekken waar je vanaf wilt, en heb je al van alles geprobeerd? Dan is het tijd om een persoonlijk advies in te winnen. We denken graag met je mee! Neem gerust contact op voor meer informatie of een afspraak.

Datum: 09 februari 2023