pigmentvlekken

Alles over pigmentvlekken

Hoe ontstaan pigmentvlekken? Pigmentvlekken kunnen ontzettend ontsierend zijn. Lees hier wat pigmentvlekken precies zijn en wat jij eraan kunt doen.

Pigmentvlekken: hoe zit dat?

Wanneer je huid een ongelijkmatige teint of onregelmatige verkleuringen heeft, noemen we dat hyperpigmentatie. Je huid maakt dan te veel melanine aan waardoor de vlekken vaak een donkerdere kleur hebben dan de rest van je haar. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je haar en huid. Het kan ook dat je juist een tekort aan pigment hebt. Dan zie je juist lichte plekken op de huid verschijnen. In het algemeen zijn pigmentvlekken onschuldig. Twijfel je over je pigmentvlekken? Als ze donkerder of groter worden, gaan jeuken of pijn doen, kun je er het beste even naar laten kijken.

De oorzaak

Het ontstaan van pigmentvlekken kan verschillende oorzaken hebben. De zon is hier een grote boosdoener in, maar ook door hormonen kunnen pigmentvlekken ontstaan. Wanneer je hormoonhuishouding verandert, kan dit dus terug te zien zijn in je huid, omdat de aanmaak van pigmentcellen dat gestimuleerd wordt. Bijvoorbeeld door een zwangerschap, maar ook door de overgang of hormonale anticonceptie.

Wat kan ik zelf doen?

Tegen pigmentvlekken is er thuis geen wondermiddel helaas. Wel kun je dingen doen om pigmentvlekken te voorkomen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Ook in de winter, ook als het pijpenstelen regent. Ook als je de hele dag binnen zit. Een pet of zonnehoed zijn ook je beste vrienden, mocht je toch de zon ingaan.

Wat kunnen wij doen?

We hebben verschillende middelen en methoden om pigmentvlekken te helpen op doen lichten of zelfs te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld met behulp van een fruitzuurpeeling. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Neem gerust contact op!

Datum: 21 september 2022