pigmentvlekken

Reken af met pigmentvlekken!

Toen je jonger was, vond je ze al verschrikkelijk. Vooral je oma had er veel op haar armen en handen. En ook op haar gezicht! De afgelopen jaren heb je ze ook bij jezelf zien verschijnen. Maar sinds kort zitten er ook twee op je gezicht: pigmentvlekken. Sindsdien is de camouflagestick je meest belangrijke make-up item en je gaat dan ook vast de deur niet uit zonder zo’n stick in je handtas. Maar het allerliefst wil je er natuurlijk helemaal vanaf.

Ouderdomsvlekken

Het gaat hierbij om Lentigo Solaris, één van de vele verschillende vormen van hyperpigmentatie (een teveel aan pigment), en ze worden ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd. Bij de meeste mensen ontstaan ze vanaf hun 50e levensjaar. Je kunt ook de pech hebben dat ze al vanaf je 30e verschijnen. Pigmentvlekken kunnen het gevolg zijn van hormoonschommelingen, een puistje of wondje, maar meestal is de oorzaak huidveroudering in combinatie met zonschade die je in het verleden hebt opgelopen. Hoe langer je huid onbeschermd blootgesteld is geweest aan de zon, hoe meer en hoe eerder je deze ontsierende pigmentvlekken krijgt.

Hyper- en hypopigmentatie

Zo zijn er meer vormen van hyperpigmentatie, zoals melasma (zwangerschapsmasker) die door hormoonschommelingen kunnen ontstaan, en een rode of bruine verkleuring van de huid als deze ontstoken is geweest (post inflammatoire hyperpigmentatie of PIH). En dan is er natuurlijk nog de moedervlek waarbij er in feite ook sprake is van hyperpigmentatie. Een moedervlek kán zich trouwens ontwikkelen tot huidkanker. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts. Naast hyperpigmentatie komt ook hypopigmentatie, dus een tekort aan pigment, voor, zoals je bijvoorbeeld bij de huidaandoening vitiligo ziet of bij littekens.

Je huidtherapeut biedt uitkomst

De ervaren huidtherapeuten bij Medikos bieden uitkomst bij allerlei soorten pigmentstoornissen, dus zowel bij hyper- als bij hypopigmentatie. Afhankelijk van de pigmentstoornis kan de huidtherapeut uit diverse behandelmethodes kiezen. Die keuze hangt af van het type, de grootte en de locatie van de pigmentvlek, hoe diep de pigmentlaag zit en de mate van concentratie van het pigment in de huid. Zo werkt Medikos met verschillende hooggekwalificeerde en veilige licht- en pigmentlasertherapie, cryotherapie of medische/chemische peelings. Er worden goede resultaten bij hyperpigmentatie gegeven, en microdermabrasie is bijna verleden tijd. Ook de behandeling voor thuisgebruik is bij pigmentatie erg belangrijk. Ook camouflagetherapie kan worden geadviseerd en wordt in het gezicht vaak vergoed.

Een moedervlek kán zich trouwens ontwikkelen tot huidkanker

Diverse behandelmethodes


Melasma verdwijnt meestal spontaan, maar wanneer dit niet snel genoeg of volledig gebeurt, is het ook mogelijk om de plekken met licht- en lasertherapie, microdermabrasie, microneedling, medisch/chemische peelings of camouflagetherapie te verminderen of te camoufleren. Storende pigmentvlekken van PIH kunnen behandeld worden met chemische peelings of licht- en lasertherapie en bij vitiligo wordt dikwijls camouflagetherapie ingezet.

Verwijzing en vergoeding


Om je pigmentstoornis door een huidtherapeut van Medikos te laten behandelen, heb je geen verwijsbrief van je huisarts of medisch specialist nodig, tenzij je zorgverzekeraar erom vraagt. Sommige behandelingen worden namelijk (deels) vergoed. Informeer er vooraf naar bij je zorgverzekering om vervelende verrassingen achter te voorkomen.

Datum: 03 oktober 2019