sieraden

De edelsmid blaast jouw sieraden nieuw leven in!

Tijdens het afstoffen van je sieradenkistje kom je ineens weer die gouden schakelarmband tegen. Hoewel je hem koestert – je hebt hem járen geleden van een dierbare gekregen – zijn er maar weinig momenten dat je hem draagt. Het model is wat gedateerd, en hij glanst ook niet meer zoals in het begin. Ook zit hij wel erg losjes om je pols. Toch vind je het, mede door de emotionele waarde, zonde dat dit bijzondere aandenken nooit meer het daglicht ziet. Wist je dat de edelsmid jouw oude gouden sieraden (ook wel: ‘oud goud’) een metamorfose kan geven?

Je kunt alle kanten op!

Tineke Hessels vermaakt jouw schakelarmband (of ander oud goud) tot een sieraad dat helemaal bij jou en je wensen past! Natuurlijk is het bijzonder dat een sieraad wordt gemaakt met materiaal dat voor jou een bijzondere betekenis heeft. Daarom gaat de edelsmid zorgvuldig te werk. Eerst wordt het oude sieraad grondig schoongemaakt, en omgesmolten tot een gouden staafje of plaatje. Deze fungeert als basis voor het nieuw te maken sieraad. En wat dit sieraad betreft, kun je echt alle kanten op. Wat dacht je bijvoorbeeld van een medaillon met de initialen van je kinderen? Of van een mooie gouden ring met een prachtige edelsteen in jouw lievelingskleur? Misschien heb je nog helemaal geen idee over wat je graag zou willen. Tineke denkt graag met je mee en kan je meer vertellen over de vele mogelijkheden.

Een tastbare herinnering

Je grote liefde, de geboorte van je kleinkind of een heel lief huisdier. Net als iedereen heb je je eigen herinnering aan een speciaal dier, persoon of moment. Soms naar aanleiding van een leuke gebeurtenis, soms naar aanleiding van een verdrietige gebeurtenis. Natuurlijk heb je foto’s als aandenken. Maar soms zijn jouw herinneringen zó speciaal, dat je ze het liefst voor áltijd bij je wilt dragen. Overweeg dan eens om een herinneringssieraad te laten maken. Op die manier draag jij je herinnering voor altijd bij je, in de vorm van een mooie ring, een prachtige armband of schitterende ketting. Dit sieraad kan helemaal ‘from scratch’ worden gemaakt. Maar het is natuurlijk óók mogelijk om je oude sieraden (zoals je oude schakelarmband, maar ook je eventuele erfstukken of trouwringen) om te vormen tot een persoonlijk herinneringssieraad.

Juwelier vs. edelsmid

Misschien heb jij geen ‘oud goud’ liggen, maar houd je er als echte ‘ekster’ wel van om jezelf eens in de zoveel tijd te trakteren op een nieuw, fonkelend sieraad. Hiervoor bezoek je verschillende sieradenwinkeltjes en juweliers. Breng de eerstvolgende keer dat je op schattenjacht gaat, wat verandering in je ‘shoproutine’ en loop eens binnen bij de edelsmid! Je vraagt je misschien af wat een edelsmid nou ‘anders’ maakt dan een juwelier of sieradenshop. Hét verschil wordt al duidelijk bij het zien van de etalage: daar zijn bijzondere, handgemaakte sieraden te zien die je niet zomaar ergens anders tegen komt. Een edelsmid heeft namelijk specifieke vakkennis, en ontwerpt en maakt zélf ook sieraden. Hierdoor zijn er ook meer mogelijkheden om de sieraden te personaliseren. En dat is ideaal als je in de winkels merkt dat er nét niet iets is wat overeen komt met wat jij precies voor ogen hebt. Maar natuurlijk óók wanneer je op zoek bent naar een setje speciale trouwringen, óf een herinneringssieraad wilt laten maken.

‘Als een sieraad een hele familie kan emotioneren, heb ik mijn werk goed gedaan’

‘Dit was een bijzonder sieraad waard’

Tineke: ‘Een tijdje geleden heb ik een hanger gemaakt voor een klant, een hanger met een mooi verhaal. De sieraden die vermaakt werden tot deze hanger, waren van een grootvader geweest. Hij was piloot. Zelf was zij inmiddels afgestudeerd als stewardess. De klant, zijn kleindochter, wilde graag een sieraad dat symbool stond voor haar opa. En dat is natuurlijk al helemaal een bijzonder sieraad waard. Thuis hadden zij een beeld van een vliegtuig staan als aandenken aan haar opa. Dit vliegtuig werd het uitgangspunt. Aan mij de uitdaging om een fijn hangertje te maken, in de vorm van een vliegtuigje. Hier moesten natuurlijk ook zoveel mogelijk details in worden verwerkt. Samen met haar moeder en oma haalde de kleindochter het vermaakte sieraad weer op. Als een sieraad een hele familie kan emotioneren, dan heb ik mijn werk goed gedaan.’

‘Heel erg blij’

Margreet vertelt: ‘Voor mijn werk in de zorg moest ik mijn trouwring aflaten in verband met de hygiëne. Hierdoor kwam ik op het idee om mijn bestaande ring te verwerken in een halsketting. Dit werd gerealiseerd door UNI10. Ik ben er zelf echt erg blij mee, en ik heb er al veel enthousiaste opmerkingen van anderen over gekregen.’

Voor jou!

Ben je benieuwd naar de collectie? Of wil je graag meer weten over hoe Tineke ook jouw ‘oud goud’ nieuw leven in kan blazen? Neem dan gerust contact op of loop gewoon eens binnen! Ook ben je trouwens van harte welkom om het atelier eens van binnen te bekijken, en met je eigen ogen te zien hoe een moderne edelsmid te werk gaat!

Datum: 29 maart 2019