opstelling

Door een opstelling veel ballast wegnemen

Wanneer ze bij me komt heeft ze net weer een week in het ziekenhuis gelegen met voor de medici onbegrepen klachten. Ze praat snel en gejaagd. Ik geef haar ruimte om eerst haar verhaal te vertellen. De aanwezige spanning onder haar verhaal is duidelijk voelbaar.

Stefanie Bussing

Opstelling

Met een opstelling via het lichaam, liggend op de massagetafel, kijken we samen naar wat de spanning en klachten in haar lijf willen vertellen. De aanraking van mijn handen, als ondersteunende bedding, helpt zichtbaar te maken wat gezien wil worden. Het wordt snel duidelijk dat veel van de spanning in haar lijf resoneert met oude gevoelens uit haar eigen leven én uit het leven van haar (voor)ouders. Wanneer deze niet-geziene gevoelens hun eigen plek vinden in het familiesysteem, ontstaat er bij haar meer ruimte en kan ze meer en meer ontspannen in haar lichaam zonder steeds op te schrikken.

Steviger op haar voeten

Haar bondige samenvatting na de sessie luidt: ‘Mijn lijf voelt onwennig, nieuw en goed. Ik wist niet dat dit mogelijk was. Er is veel ballast weg nu, waarvan ik niet eens wist dat ik het bij me droeg.’ Als ik haar vraag wat ze verder ervaart nu, vertelt ze me hoe ze delen van haar lichaam voelt, die ze eerder niet voelde, dat het ontspannen en ruim voelt waar het eerst gespannen en opgesloten was, dat ze het bloed door haar lichaam voelt stromen, en dat ze zich steviger op haar voeten voelt staan.

‘De aanraking van mijn handen helpt zichtbaar te maken wat gezien wil worden’

Opstelling voor jou

Wil je ook ervaren wat een opstelling via het lichaam voor je kan betekenen bij bijvoorbeeld terugkerende spanning, aanhoudende gezondheidsklachten of andere herhalende patronen in je leven?

Datum: 08 april 2019