scheiden

Ga je scheiden? Volg dan het stappenplan!

Je hebt het voor je uitgeschoven, verdrongen, je op je werk of andere dingen gestort om het niet onder ogen te zien. Maar nu heb je toch écht de knoop doorgehakt: je wilt scheiden. Aan de ene kant levert je dat opluchting op, aan de andere kant weet je dat er nu heel veel op je af gaat komen, en dat je hele leven én dat van je partner en eventuele kinderen op zijn kop komt te staan. Zaak dus om je scheiding goed te regelen. Een scheidingsstappenplan, dat je stapje voor stapje door het scheidingsproces leidt, is iets wat jij nu goed kunt gebruiken!

Stap 1: Het onvermijdelijke gesprek

Deze stap is misschien nog wel de meest lastige stap: het onvermijdelijke gesprek aangaan met je partner scheiden. Verbreek je de relatie op een zo goed mogelijke manier, dan is de kans groter dat jullie naderhand nog goed met elkaar kunnen communiceren. Bereid het gesprek goed voor, en zet alles op een rijtje wat je wilt vertellen. Geef elkaar na het gesprek de tijd en de ruimte om de gebeurtenis en bijkomende nieuwe ontwikkelingen een plek te geven. De verliefde, verdrietige of boze gevoelens ebben langzaam weg, en maken eventueel plaats voor een eventuele vriendschap of in elk geval een goede verstandshouding. Sta je nog niet op het punt om je relatie te verbreken, maar heb je er geen vertrouwen meer in? Dan kan ik je altijd voorlichten over de gevolgen.

Stap 2: Zoek de juiste hulp

Neem de tijd om alles te regelen. Het duurt nou eenmaal langer dan een week voordat een scheiding helemaal rond is. Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Daarvoor heb je de hulp van een advocaat of scheidingsmediator nodig. Als mediator help ik jou en je partner om in goed overleg uit elkaar te gaan. In de eerste plaats zal ik alle gegevens verzamelen die nodig zijn om de scheiding in gang te zetten, zoals gegevens over jullie pensioenen, bezittingen, woning en financiële verplichtingen.

Als ouders zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen

Stap 3: Maak goede afspraken over de kinderen

Hebben jullie kinderen onder de achttien jaar? Dan komt misschien wel de állerbelangrijkste vraag naar voren: ‘Hoe gaan jullie de zorg over de kinderen verdelen?’ Als ouders zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan de onderwerpen als de dagelijkse zorg (wellicht een co-ouderschap?), de communicatie rondom het ouderschap en de kinderalimentatie beschreven. Omdat het belangrijk is dat de kinderen zich goed voelen bij de gemaakte afspraken, is het belangrijk om hen te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Stap 4: Het vastleggen van alle (financiële) afspraken

Een echtscheiding regelen betekent vooral goede en concrete afspraken maken. Kwesties als ‘Wat doen we met het huis, de bezittingen en onze pensioenen?’ en ‘Wat is de hoogte van de alimentatie?’ komen allemaal aan bod. De mediator begeleidt jullie tijdens het overleg over al deze zaken. De gemaakte afspraken worden vervolgens vastgelegd in het scheidingsconvenant.

Stap 5: De scheiding is officieel

Zijn jullie allebei het eens over álle vastgelegde zaken in het convenant? Dan is het tijd om de scheiding bij de rechtbank formeel en schriftelijk af te laten wikkelen. Nadat de stukken staan ingeschreven in het gemeenteregister, is de scheiding een feit. Samen met mij, de mediator, sluiten we de eerste fase van de scheiding af in een afrondend gesprek. Tijd voor jullie om een nieuwe, solide toekomst tegemoet te gaan. Het is aan te raden om na de scheiding, en zeker in de eerste jaren, te blijven afstemmen met elkaar. Eventueel kunnen wij daar contactmomenten voor afspreken.

Meer over mij

Het meemaken van een scheiding: niet iets dat je in de koude kleren gaat zitten. Niet alleen moet het verleden goed worden afgesloten. Ook is het belangrijk dat jullie allebei een goede, solide toekomst tegemoet gaan. Als mediator én als ervaringskundige ben ik al ruim 14 jaar specialist in het persoonlijk en professioneel begeleiden van geregistreerd partners, gehuwden en samenwoners bij het beëindigen van hun relatie. Ben je benieuwd wat ik voor jou of jullie kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Datum: 17 oktober 2019