relatie

Gebroken relatie: papa is weg

De deur slaat met een harde knal dicht, het servies ligt gebroken op de vloer, je mascara verspreidt zich steeds verder over je gezicht: hij is weg. En hij komt nooit meer terug. Letterlijk heeft hij de deur achter zich dichtgetrokken. Je zakt op de grond en opeens voel je twee kleine armpjes om je heen die je proberen te troosten. ‘Ach, kleine Sophie’, zeg je, ‘het komt allemaal goed’. Op het moment dat je het verdrietige gezichtje van je dochter ziet, begin je ongecontroleerd te huilen. Hoe moet dit nu verder?

Sleur

Je merkte dat het al een tijdje niet meer goed ging tussen jou en je man. Alle clichés kwamen uit de kast: overwerken, eten voor de TV in plaats van aan tafel, sexy jurkjes die steeds vaker veranderden in vale joggingpakken. De welbekende sleur. Toch wilde je niet opgeven; je kende hem immers al zo lang. Jeugdliefdes waren jullie. Vroeger onbezorgd en blij en nu vooral vermoeid.

Uit elkaar gedreven

Toen kleine Sophie op de wereld kwam, leek het wel of jullie uit elkaar gedreven werden. Jij met de baby boven om borstvoeding te geven, hij die beneden op de bank in slaap gevallen was.

Papa?

Een maand later. Je zit op het terras met een dampende mok koffie. Je bent wat afgevallen, maar je hebt ook weer wat kleur op je gezicht. Sophie smikkelt van haar ijsje. ‘Komt papa ook nog? Ik wil met papa naar de kinderboerderij!’ Je veegt wat ijs van haar wang en zegt dat papa niet komt. ‘Papa komt je vrijdag ophalen. Dan kunnen jullie vast naar de kinderboerderij!’ ‘O, okee…’, klinkt het vanaf de andere kant van de tafel.

Je had iemand nodig die je begreep, maar je ook een spiegel voor durfde te houden

Scheidingscoach

Het scheelt dat je professionele hulp hebt kunnen zoeken van een scheidingscoach, want helder nadenken, dat kon je niet. Alle emoties zorgden ervoor dat jullie veel ruzie maakten en daar had Sophie erg onder te lijden. Je had iemand nodig die je begreep, maar je ook een spiegel voor durfde te houden. Nu kunnen jullie zonder ruzie afspraken maken en Sophie staat bij jou en Tom allebei gelukkig voorop. Door dat gemeenschappelijk belang ben je ervan overtuigd dat jullie er samen uit zullen komen.

De ogen van het kind

Het kwam steeds vaker voor: je kon niet meer in slaap komen omdat papa en mama zoveel kabaal maakten beneden. Een harde knal: ‘Bam!’ En je zat weer rechtop in bed. Mama’s ogen werden steeds donkerder, en ze lachte bijna niet meer. Je hebt ook al heel lang geen ‘prinsesje’ meer met mama gespeeld. ‘Ik wil weer mijn kroontje opdoen en mijn mooie jurk aan!’

Nachtmerries

Je denkt dat papa boos op je is, want die praat bijna niet meer met je. Een traan loopt over je wang, de zoveelste van vanavond. Ook heb je al dagen last van je buikje. Morgen ga je gelukkig naar school. Daar zijn de mensen blij, daar is het fijn. Thuis niet, daar zijn de mensen stom. Verdrietig draai je je om, en vecht je tegen de nachtmerries die op je zitten te wachten.

Datum: 27 februari 2018