zonder-je

‘Ik kan niet zonder je’

‘Ik kan niet zonder je’, dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar blijf je wel bij jezelf? Om jezelf niet te verliezen is een balans tussen tijd samen en tijd alleen erg belangrijk. Toch blijkt dat veel stellen het lastig vinden om die balans te vinden. Het is daarom goed om bewust te zijn van jezelf, wie je bent en wat je met jouw leven wilt.

Verschillen verdwijnen

Als jullie in een relatie dicht bij elkaar staan, kan dat ervoor zorgen dat jullie je eigen zelfstandigheid verliezen. Jullie verschillen verdwijnen langzaam naar de achtergrond en op een gegeven moment heb je voor jezelf niet meer helemaal duidelijk wat je nou zelf eigenlijk wilt of leuk vindt. Misschien herken je dit gevoel wel. Nog voordat je denkt aan je eigen behoefte, schik je je al aan de behoefte van de ander. Je staat niet meer stil bij je eigen gevoel, want je eerste gedachte is dan: Wat zou de ander leuk vinden?

Hechten of claimen?

Wanneer je binnen een relatie compleet in elkaar opgaat, kan dat heel mooi zijn. Je vult elkaar aan, je weet wat de ander wil zonder ernaar te vragen en je voelt hoe de ander zich voelt. Maar klopt dit nog altijd? Ben je bang om aan te geven wat jouw wensen zijn? Je wilt je aan je partner hechten, en dat is goed, maar hechten is niet hetzelfde als claimen. Dit zal jullie ontwikkeling als aparte individuen remmen. Het is mooi elkaar te spiegelen, samen te lachen en te huilen, elkaars verschillen en inzichten te blijven zien.

Wederzijds respect

Verscheidenheid, vertrouwen en wederzijds respect zijn belangrijk in een gezonde relatie. Zowel jij als de ander is belangrijk en je moet je partner in zijn waarde laten. Maar als je je partner belangrijker vindt dan jezelf, loop je al snel gevaar jezelf voorbij te lopen. Elke relatie kent momenten van intens samenzijn, maar het is de kunst om elkaar ook los te kunnen laten. Zo is er ruimte voor de inbreng van de ander, maar zie je ook je eigen behoeftes niet over het hoofd. Wederzijds respect is niet hetzelfde als jezelf altijd maar wegcijferen voor de ander. En dat geldt natuurlijk ook andersom. Misschien merk je bij het lezen van dit artikel dat niet jij, maar je partner zijn of haar eigen behoeftes eigenlijk altijd aan de kant zet voor jou.

Verscheidenheid, vertrouwen en wederzijds respect zijn belangrijk in een gezonde relatie

Naar elkaar luisteren

De oplossing is met elkaar praten en écht naar elkaar luisteren. Het is niet dat jullie van elkaar af willen, maar om te voorkomen dat jullie jezelf in de relatie verliezen is het belangrijk om je eigen behoeftes te (h)erkennen en uit te spreken. Krop ze niet op uit angst de ander kwijt te raken of te kwetsen. Dit kan eng zijn, omdat je geneigd en zelfs gewend bent jezelf te verliezen. Het is daarom goed om daarbij te onthouden dat je jezelf wegcijfert, niet omdat de ander je claimt, maar omdat je juist graag bij de ander wilt zijn. Dit is een goed uitgangspunt om het belang van de ander binnen jullie relatie te bespreken.

‘Ik kan niet zonder je’

De woorden ‘ik kan niet zonder je’ krijgen nog meer betekenis als je elkaar kunt loslaten, elkaar de ruimte kunt geven. Wanneer je niet zonder de ander kunt, kan dit ook betekenen dat je niet zonder de gedachte van de ander kunt, zonder de wetenschap dat jullie elkaar aanvullen en respect voor elkaar hebben. Het betekent dat je weet dat niet alleen de ander belangrijk is, maar dat jij dat zelf ook bent.

Hulp nodig?

Vind jij het lastig om in je relatie aan te geven wat je eigen behoeftes zijn of wil je beter leren communiceren over deze onderwerpen met je partner? Dan helpt Jan van Eck je graag verder. Jan is counsellor en ondersteunt mensen bij persoonlijke vraagstukken, relatieperikelen of andere problemen waar je in het leven misschien tegenaan loopt. ‘Mijn counselling (coaching) richt zich volledig op jou als persoon. Graag ben ik voor jou een luisterend oor waar je met al je gevoelens en problemen terecht kunt, zonder te (ver)oordelen. Zit je niet helemaal lekker in je vel, kamp je met twijfels en wil je hulp bij het herkennen en erkennen van je problemen? Ik help je graag.’

Datum: 28 februari 2020