relatietherapie

Jouw ideale partner

Hoe ziet jouw ideale partner eruit? Blond haar, blauwe ogen, iemand die houdt van sporten en avontuur? Of ben jij juist op zoek naar iemand waarmee jij lekker lui op de bank kunt hangen met een zak chips? Of zoek je iemand met diepgang, iemand waarbij je goede gesprekken mee kunt voeren. Iemand waarbij je veilig en gerespecteerd voelt. Ons beeld van hoe de ideale partner eruit moet zien en welke kwaliteiten hij zou moeten hebben belemmert ons vaak in relaties.

Ideale eigenschappen

Er is onderzoek gedaan naar algemene karaktereigenschappen die de ideale partner zou moeten hebben. Wat zijn jouw kwaliteiten, en wat zoek jij in de ander? Ieder mens is uniek, wat inhoudt dat iedereen een ander beeld heeft van de ideale partner. Ga eens voor jezelf na: wat vind jij belangrijk in een relatie? Gelijkwaardigheid, empathie, humor, genegenheid, iemand die eerlijk en open is? Welke kwaliteiten van de ander zijn belangrijk voor jou?

Bestaat de ideale partner wel?

De kans dat je iemand ontmoet die aan al jouw eisen voldoet is niet heel groot, maar als je net verliefd bent kan dit ertoe leiden dat je de ander idealiseert. Je zit op een roze wolk en ziet alleen de goede eigenschappen. Hierdoor lijkt het misschien alsof jullie perfect bij elkaar passen, maar na een paar maanden zie je ook de minder leuke eigenschappen van je partner, en is diegene toch niet zo ‘ideaal’ als je dacht.

Kijk naar jezelf

Gedrag van je partner wat je de eerste paar weken nog zo leuk en schattig vond, kan je inmiddels misschien mateloos irriteren. Misschien vond je het eerst heel gezellig dat je partner zo’n kletskous is, maar word je er tegenwoordig helemaal gek van. Ligt dat dan aan je partner? Waarschijnlijk niet, want het gedrag van je partner is hetzelfde gebleven. Het enige wat is veranderd is jouw kijk op hem of haar. Pas als je dit erkent, weet je waar je de oplossing vindt: bij jezelf. De ander kun je immers niet veranderen.

Wat is jouw ideale partner, en bestaat deze eigenlijk wel?

Laat het los

Misschien is het daarom beter om jouw beeld van ‘de ideale partner’ los te laten. In plaats daarvan kun je zelf en als stel werken aan jullie relatie om dichterbij het ideaal te komen, zonder dit ideaal als uiteindelijke doel te hebben. Counsellor Jan van Eck verzorgt relatietherapie in zijn praktijk in Alphen aan den Rijn of bij stellen thuis. ‘Erken dat je partner niet per se aan jouw ideaalbeeld voldoet. Maar dat betekent niet dat jullie niet gelukkig kunnen zijn’.

Werken naar het ideaal

Tijdens relatietherapie staan respect, vertrouwen, en communicatie centraal. Vooral dit laatste is belangrijk: of je nu net een relatie begint of je relatie probeert te redden, communicatie is een essentiële factor. Ook al lijkt het soms alsof je geen woorden nodig hebt, je kunt elkaars gedachten niet lezen. Pas als jij en je partner duidelijk communiceren wat jullie voelen en van elkaar verwachten, kunnen jullie naar het ideaalbeeld toe werken. Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk dat jouw partner affectie toont? Wees dan niet bang om dit te uiten, en vertrouw erop dat jullie allebei willen dat het beter gaat.

Datum: 01 juni 2022