intimiteit-in-relatie

Mis je intimiteit in je relatie? Probeer haptotherapie

Wanneer je net een relatie met elkaar hebt, kun je je bijna niet indenken dat de passie ooit zal verminderen. In die eerste periode is bijna alles spannend en leuk. Alleen al denken aan je partner maakt je blij. En of je nu de hele dag in bed doorbrengt, een wandeling maakt of uit eten gaat, samen vind je het allemaal even fijn. Natuurlijk duurt dat niet eeuwig, de verliefdheidshormonen nemen af en het gewone leven doet zijn intrede. Maar het is vaak erg verdrietig wanneer ook de intimiteit verdwijnt, waardoor een of beide partners zich eenzaam voelt. Haptotherapie kan helpen bij het terugvinden van intimiteit in de relatie.

Intimiteit in de eerste periode

Toen je elkaar net kende, wist je nog niet zeker wat de ander allemaal vond en voelde. Dat is vaak erg spannend, want er valt nog een hele wereld te verkennen. Ook op het gebied van intimiteit en seks zorgt dat voor veel opwinding. Bij bijna iedere aanraking ontstaat er een fysieke reactie in je lichaam. Je wilt alles van de ander weten en ontdekken en hebt daarom veel zin om van alles samen uit te proberen. Na verloop van tijd verandert dit. Het aloude spreekwoord ‘bekend maakt bemind’ is natuurlijk waar, maar het maakt de seks soms ook een stuk minder spannend.

Goed managementteam

Na de passie van het begin breekt er vaak een tijd aan waarin de focus verlegd wordt naar het opbouwen van een gezamenlijk leven en huishouden, of ligt de aandacht bij carrière en gezin. In die drukke periode met jonge kinderen of een nieuw huis en huishouden kan seks en intimiteit een lagere prioriteit krijgen. Vermoeidheid of stress zorgen er bij veel stellen voor dat intimiteit onderaan het ‘to-dolijstje’ komt te staan, maar ook gesprekken over de relatie schieten er geregeld bij in. Dat kan erin resulteren dat je een heel goed team bent om je huishouden te managen, maar je je niet zozeer een aantrekkelijke en sensuele partner meer voelt.

Tijd en aandacht inruimen

Om de intimiteit in je relatie te laten toenemen, is het allereerst belangrijk om tijd en aandacht voor elkaar in te ruimen. Vaak wordt als eerste gedacht aan seks. Uit onderzoek blijkt echter dat de gelukkigste stellen niet perse veel meer seks hebben, maar vooral aandacht geven aan de kwaliteit van hun seksleven en intimiteit. Oog hebben en interesse tonen voor de (mogelijk nieuwe of veranderde) wensen en behoeftes van je partner is daarbij fundamenteel.

Zorg ervoor dat de intimiteit in je relatie toeneemt

Elkaar weer leren kennen

Niet alleen geeft dat de partner het gevoel gehoord en gezien te worden, het is ook spannend om te ontdekken dat er dingen zijn die je misschien nog niet wist. Er valt nog iets te leren terwijl je dacht je partner te kunnen uittekenen. Maar als je het moeilijk vindt om je partner weer dichtbij te laten komen of merkt dat jouw partner moeite heeft (gekregen) met intimiteit, kun je ook haptotherapie overwegen.

Haptotherapie

Bij Haptonomie praktijk Schoneveld zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van haptonomie en haptotherapie. Middels haptotherapie kun je bijvoorbeeld leren lichamelijke signalen beter te interpreteren en weer dichter bij je gevoel te komen. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar het helpt ook in het contact met onder andere je partner. Omdat Renata Schoneveld de studie Seksuologie heeft gevolgd, kun je ook bij haar terecht voor vragen omtrent intimiteit.

Datum: 10 november 2020