ontmoeten-online

Nieuwe mensen online ontmoeten: tips

Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten. Deze diensten zijn meestal niet al te ingewikkeld, waardoor iedereen er in feite gebruik van kan maken. Loop alleen niet te hard van stapel, want je moet een aantal dingen in gedachten houden tijdens het ontmoeten van nieuwe mensen online. In deze tekst hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Stel 2FA in

Wie een online dienst wil gebruiken om nieuwe mensen te ontmoeten, heeft hier in principe alleen een inlognaam en wachtwoord voor nodig. Nadat je deze invoert, kun je direct gebruik maken van de dienst. Toch is dit niet altijd even veilig. Veel mensen gebruiken namelijk hetzelfde wachtwoord voor meerdere online diensten. Als dit wachtwoord eenmaal in handen komt van iemand anders, kan deze persoon zich toegang verschaffen tot meerdere accounts. Met tweefactorauthenticatie (2FA) voorkom je dit. Naast je inlognaam en wachtwoord heb je dan bijvoorbeeld ook een code nodig om in te loggen. Dit vergroot je online veiligheid. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat lang niet iedereen gebruik maakt van 2FA. Daarnaast zijn er online diensten die dit (nog) niet aanbieden.

Richt je tot het privacybeleid

Voordat jij je registreert bij een dienst om online nieuwe mensen te ontmoeten, moet je meestal eerst akkoord gaan met het privacybeleid. Hiervoor moet je vaak zelf een vakje aanvinken. De meeste mensen klikken simpelweg in het vakje en maken hun account aan. Zonde, want het is beter om het privacybeleid van een online dienst eerst door te lezen voordat je hiermee akkoord gaat. Dit kost je misschien flink wat tijd, maar dit levert je waardevolle inzichten op. Je ontdekt op deze manier bijvoorbeeld hoe een online dienst omgaat met je gegevens, of deze met derden worden gedeeld en hoe ze beschermd worden.

Kijk naar de app-machtigingen

Heb je een app gedownload op je smartphone om online nieuwe mensen te ontmoeten? Dan vraagt deze app je misschien om bepaalde machtigingen te geven. Zo willen veel van dit soort apps weten wat je locatie is, zodat je in contact kunt komen met mensen uit je directe omgeving. Ga niet maar zo overal mee akkoord, maar kijk altijd naar de app-machtigingen. Deze vind je bij de instellingen op je telefoon. Zoek de app hier op en kijk welke machtigingen je gegeven hebt. Ben je van mening dat bepaalde machtigingen niet nodig zijn om de app te kunnen gebruiken? Trek deze machtiging(en) dan in.

Zorg dat apps en systemen up-to-date blijven

De ontwikkelaar van een app brengt regelmatig updates uit. Dit doen ze niet alleen om de gebruikservaring te verbeteren, maar ook om jouw veiligheid te vergroten. Houd daarom in de gaten of er updates zijn en update de app als dit het geval is. Bang dat je dit zelf vergeet? Geef een app dan toestemming voor automatische updates. Richt je overigens niet alleen tot de app(s) zelf, maar zorg er ook voor dat andere systemen up-to-date blijven. Stel updates van het besturingssysteem van het apparaat dat je gebruikt bijvoorbeeld niet te lang uit. Doe je dit wel? Dan kan dit ten koste gaan van je online veiligheid.

Datum: 29 januari 2024