onrecht

Onrecht: wat doet dit met jou?

‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig. Ken jij dat gevoel ook? Het gevoel dat je tekortgedaan wordt of dat je niet serieus genomen wordt? Het is een gevoel dat grote gevolgen kan hebben. Dit kan ook in een relatie voorkomen. Wat doet dat met je en hoe ga je hiermee om?

Wat is onrecht?

Onrecht houdt verband met wat voor jou voelt als oneerlijkheid. Als reactie hierop kom je in opstand en wil je jezelf verdedigen. Wanneer je alles van jezelf in een relatie stopt en steeds van je partner te horen krijgt dat je amper iets teruggeeft, voelt dit onrechtvaardig. Je wilt juist dat het van twee kanten komt. De twijfels gaan opspelen: is de relatie wel echt deze moeite waard? Is de ander wel echt geïnteresseerd in jou en ben je de moeite waard? Is er openheid, eerlijkheid en wil de ander wel écht aan jullie relatie werken?

Wat doet dit gevoel met je?

Als je gevoelig bent voor onrecht, word je je er bewust van dat het overal om je heen is. Van een roekeloze automobilist tot iemand die voordringt in de supermarkt. Onrecht kan veel gevoelens oproepen: woede, frustratie hulpeloosheid, verdriet en wraak. Veel mensen ervaren deze cyclus van emotie maar al te vaak. Iedereen ervaart onrecht, maar iedereen reageert er anders op. Dit kan relaties tussen partners én hun kinderen stuk maken.

Geef het aan wanneer jij het gevoel hebt dat iets niet eerlijk of rechtvaardig is

Onrecht in een relatie

Het gevoel van onrecht kan ook ontstaan in relaties. Een relatie is gebaseerd op onderling vertrouwen, respect en openheid. Soms op het sluiten van compromissen. Maar wat als het compromis net beter voor de ander uitpakt dan voor jou? Denk ook bijvoorbeeld aan het nemen van initiatief voor bijzondere activiteiten of intimiteit. Het (niet) doen van huishoudelijke taken. Kleine momenten van onrecht en kleine irritaties kunnen langzaam gaan opstapelen. Het wordt dan niet meer een klein moment, maar een kwestie van dat je partner zich ‘alwéér’ als het slachtoffer gedraagt. Wat kun je in deze situatie doen?

Ligt het juist aan de communicatie?

Is het altijd onrecht wat je persoonlijk aangedaan wordt? Of zit er juist iets anders achter? Het kan zijn dat je partner niet weet dat deze gevoelens bij jou spelen. Dat je partner bijvoorbeeld denkt dat de verhoudingen gelijk zijn, of handelt omdat jullie het ‘altijd zo gedaan hebben’. Er speelt dan niet zozeer onrecht, maar miscommunicatie. En daar is door er open over te praten vaak goed uit te komen. Het helpt om te leren aan te geven wat iets met je doet. Om het niet tot ‘alwéér’ over jouw grenzen te laten komen, of met de gevoelens te blijven zitten. Je kunt onderzoeken waardoor het komt dat je over jouw grenzen laat gaan en leren hoe je communiceert wat dit met je doet. Hiermee geef je de gelegenheid aan de ander om jou beter te begrijpen. Mocht je meer inzichten willen krijgen, dan ben je welkom in mijn praktijk.

Spreek je uit

Maak van je hart geen moordkuil. Geef het aan wanneer jij het gevoel hebt dat iets niet eerlijk of rechtvaardig is. Ik help door middel van persoonlijke counselling graag om je ervan bewust te maken wat onrechtvaardigheid met je doet en te leren wat ermee te doen, vooral binnen je relatie. Wanneer jij geen duidelijkheid geeft, is het voor de ander ook niet duidelijk waar jouw grenzen liggen. Communicatie is de sleutel in je relatie. Durf jezelf bloot te geven en kwetsbaar op te stellen. Als jouw partner dat ook doet, ga je elkaar beter begrijpen en zal er steeds minder sprake zijn van onrecht.

Datum: 29 november 2022