relatiebreuk

Opkrabbelen na relatiebreuk? Ga het gesprek aan

Een relatiebreuk is een enorm pijnlijk en ingrijpend proces. Misschien merkte je al een tijdje dat het niet goed ging, of kwam de breuk als donderslag bij heldere hemel. Of je hebt zelf de relatie verbroken. Wat de situatie ook is, het gaat gepaard met veel verwarrende gevoelens als verdriet, opluchting, boosheid en pijn. Het kan dan prettig en zelfs noodzakelijk zijn hierover te willen praten.

Relatiebreuk verwerken

Weinig relaties hebben zoveel impact op je leven als je liefdesrelatie. Helaas betekent dat niet dat een liefdesrelatie automatisch je hele leven in stand blijft. Om allerlei redenen kan een relatie op de klippen lopen. Wanneer de relatie eindigt, heb je te maken met verlies. Net als bij rouw neem je afscheid van een partner en van een mogelijke toekomst. Het is volslagen logisch dat dit pijn doet, ook als je zelf gekozen hebt voor de relatiebreuk. Het verwerkingsproces kost tijd en energie.

Jezelf kwijt

In de beginfase van verliefdheid wilde je waarschijnlijk zoveel mogelijk samenzijn en samen doen. Op langere termijn is het gezond om ook autonoom activiteiten en interesses te hebben, dus aandacht voor eigen wensen, vrienden en hobby’s. Soms is dit tijdens de relatie niet goed gelukt. Misschien cijferde je jezelf weg of kreeg je te weinig ruimte. Dan kan het zijn dat je je na de relatiebreuk verloren voelt, dat je het gevoel hebt jezelf kwijt te zijn geraakt. Na de relatiebreuk breekt dan een tijd aan waarin je op zoek gaat naar wie of wat je zelf bent en wilt zijn. Een mooie, maar ook spannende en ingewikkelde tijd.

Het kan fijn zijn om met iemand te praten die je accepteert voor wie je bent

Pijnlijke relatiebreuk

Soms is de relatiebreuk moeilijk en pijnlijk geweest, waardoor er deuken zijn ontstaan in je zelfbeeld en het vertrouwen dat je hebt in anderen. Dan kan het lastig zijn om je voor anderen open te stellen. Je kan bang zijn opnieuw gekwetst of verlaten te worden. Weer verbindingen aangaan en vertrouwen in iemand leggen is dan enorm moeilijk. Om jezelf te beschermen, kan het zijn dat je een muur opbouwt.

Veilige plek

Door te praten over wat je voelt, jezelf voorzichtig open te stellen wanneer je daar klaar voor bent en een veilige plek op te zoeken, kun je deze muur voorzichtig laten zakken. Dat betekent niet dat je meteen klaar moet zijn voor een volgende relatie, maar wel dat je betekenisvolle banden aan kunt gaan met de mensen om je heen. Bij Zijn’s kun je terecht wanneer je je verhaal wilt doen op een veilige plek zonder oordelen. Ik luister naar je en accepteer je voor wie je bent.

Zijn wie je bent

Wanneer je door een moeilijke tijd gaat, kan het prettig zijn met een onbevooroordeelde buitenstaander te praten. Iemand die niet zelf persoonlijk betrokken is in de situatie en die geen ongevraagde adviezen geeft. Iemand waarbij je helemaal jezelf mag zijn, op een veilige manier jezelf mag ontdekken. Een plek waar je mag zijn wie of wat je bent. Mocht je daar behoefte aan hebben, neem dan gerust contact op.

Datum: 29 september 2021