relatieproblemen

Paardencoaching bij relatieproblemen

Tussen jou en je partner gaat het al langere tijd niet lekker. Je lijkt vrijwel niks meer goed te kunnen doen en op jouw beurt erger je je aan veel dingen in zijn gedrag. Het lijkt wel alsof jullie elkaar niet meer verstaan en totaal langs elkaar heen leven.

Een frisse blik

Aan de andere kant lijkt uit elkaar gaan nog net een stap te ver, daarvoor voel je nog teveel voor hem. Eigenlijk zou jullie relatie eens flink onder het licht moeten worden genomen. Er zou eens met een frisse blik naar gekeken moeten worden. En wie of wat kan dat beter dan een paard?

Miscommunicatie

Veel relatieproblemen vinden hun oorsprong in problemen met de communicatie tussen beide partners. Of eigenlijk: de miscommunicatie tussen jullie beiden. Je gaat dingen voor elkaar invullen in plaats van dat je naar de ander luistert. Je denkt wel te weten wat er in de ander omgaat. Je hebt verwachtingen (zonder dat je deze uitspreekt, want dat snapt hij toch zeker zelf ook wel?) waaraan niet voldaan wordt.

Communicatie is luisteren

Communiceren is vooral aandachtig luisteren naar de ander. Maar doordat jullie dat al zolang niet echt meer doen, zijn er allerlei misverstanden ontstaan. Dat heeft ook grote invloed op je eigen gedrag en hoe je reageert. Want al snel slaat bij jou de irritatie toe, is er geen geduld meer om begrip op te brengen voor de ander. Eigenlijk zou jullie allebei eens een spiegel moeten worden voorgehouden om inzicht te krijgen in je eigen handelen en hoe je op de ander reageert. En dat is precies wat een paard voor jullie kan doen.

Een paard kan als geen ander zijn omgeving screenen

Relatieproblemen

Het klinkt misschien vreemd dat een paard je kan helpen bij relatieproblemen, maar tóch is het zo. Ik heb het tijdens mijn coachingsessies al meermalen mogen ervaren. Een paard kan als geen ander zijn omgeving screenen. Hij ziet de reacties van zijn kuddegenoten (waartoe jij tijdens een coachingsessie ook behoort) en wat er in zijn omgeving gebeurt. Zelfs als jij doet alsof er niets aan de hand is, prikt een paard daar moeiteloos doorheen. Het is een heel gevoelig dier dat jouw emoties waarneemt, hoe goed je die ook probeert te verbloemen. Hij kijkt dwars door je masker heen. Als reactie daarop vertoont hij hetzelfde gedrag of juist het tegenovergestelde. Hij laat precies zien hoe jij je voelt.

Nieuwe inzichten

Daardoor komen er bij jou en je partner vooral inzichten over jezelf in plaats van over de ander. Want ineens word je geconfronteerd hoe jíj reageert. Zonder oordeel. Eerlijk en integer. Want dát is hoe een paard dat doet. Hij spiegelt ook de interactie tussen jou en je partner waardoor valkuilen, gedrag, verbindingen, oorzaak en gevolg heel duidelijk zichtbaar worden. Gedragspatronen, waardoor het steeds weer misgaat tussen jullie, worden blootgelegd. Het mooie aan paardencoaching is dat het paard je tegelijkertijd ook laat zien hoe het anders kan.

Preventief

Eigenlijk zou ieder stel eens een sessie paardencoaching moeten doen. Gewoon preventief als een stukje relatieonderhoud om elkaars kwaliteiten weer opnieuw te ontdekken, elkaar te waarderen en de relatie als het ware te her-ijken.

Datum: 07 maart 2019